ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr e-mail: panenthe@otenet.gr &enosis@petheol.gr
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr e-mail: panenthe@otenet.gr &enosis@petheol.gr
ΜΕΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Διδακτικήδιεργασία, παράδοση και πίστη»
Παρακολουθώντας, πολύ αραιά είναι ηαλήθεια, τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, πέρα απ’ την ενημέρωση, αποκτώ, και σεαρκετό νομίζω βαθμό, και ανθρωπογνωσία. Και κάποτε καταλήγει κανείς στηδιαπίστωση ότι οι άνθρωποι, συνήθως με πολλή τέχνη, προσπαθούν και ναπαρουσιάσουν και να αποκρύψουν ό,τι, αντίστοιχα, θέλουν...
'Ετσι έμαθα σήμερα την εξής μέθοδο.Να χρεώνεις στην ερευνητική σου ικανότητα την αδυναμία να βρεις κάποιο ή κάποιαστοιχεία, που υπάρχουν μεν στο ερευνόμενο αντικείμενο, όμως εσύ δεν θέλεις νατα κάνεις ευρύτερα γνωστά. Για να μην πω πώς εσύ θέλεις μάλλον να τααποκρύψεις.
Διάβασα σήμερα (28 Φεβρ. '12) τηχθεσινή (27 Φεβρ.) ανακοίνωση πραγματοποίησης της Ημερίδας του ΠαγκρητίουΣυνδέσμου Θεολόγων για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών.Αυτό που συνηθίσαμε ήδη να το λέμε «πιλοτικό» Και πρέπει τις σχετικές σκέψειςμου να τις αρχίσω, για χάρη της συνέχειας του λόγου, απ’ το τέλος. Γράφει οαγαπητός συντάκτης της ανακοίνωσης ότι παρά την προσπάθειά του απέτυχε ναεπισημάνει «νεοποχίτικες προσεγγίσεις ή κάποιο ίχνος έστω λανθάνοντα θρησκευτικούσυγκρητισμού στην εκδήλωση», δηλ. στην ημερίδα στην οποία αναφέρεται.
Αλλ’ αν με «δημοσιογραφικό δαιμόνιο»έψαξε, τότε το καταλαβαίνουμε. Η κατ' εξοχήν ασκούμενη στην κατά βούληση, καικατά συμφέροντα ή κατ’ αμοιβήν ή κατ’ εντολήν παρουσίαση ή απόκρυψη ακόμα καιοφθαλμοφανών (και μάλιστα με «γυμνό» οφθαλμό»-με απλό δηλαδή και όχι ειδικό νουκαι σκέψη) γεγονότων και σχέσεων είναι η δημοσιογραφία, τουλάχιστον η σύγχρονη.Ας μένει, λοιπόν, η δημοσιογραφικού τύπου έρευνα. Ας πάμε στην ουσία. Και ηουσία είναι πως ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος, ούτε τα πρόσωπα όλων τωνσυμμετεχόντων, ούτε τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, ούτε (και πιό πολύ ούτε) τοεκκλησιαστικό χρώμα των ημερών είναι δυνατό να καλύψουν τα όποια ίχνη πούανέφερε παραπάνω. Μπορούν σίγουρα να εμπνεύσουν το πνεύμα σωφροσύνης κ. ά. πουαναγράφεται. Όμως όταν επιστρατεύονται όλα αυτά για να καλύψουν τα «ίχνη» ,τότε καταλαβαίνουν όλοι τι έχει συμβεί. Και ποιός αγώνας βρίσκεται μπροστά μας.
Και τώρα για την ημερίδα και τοπεριεχόμενό της. Σημειώνουμε ότι δεν την παρακαλουθήσαμε. Ούτε είχαμε καμμιάάλλη σχετική πληροφόρηση. Για τα όσα ακολουθούν στηριζόμαστε μόνο α) στο ίδιοτο κείμενο της ανακοίνωσης β) στα ίδια τα «Προγράμματα Σπουδών στα ΘρησκευτικάΔημοτικού και Γυμνασίου» γ) σε μερικές κριτικές προσεγγίσεις που ήδηκυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε έντυπα και δ) βέβαια στις προσωπικές μαςεκτιμήσεις για πρόσωπα και πράγματα και ιδέες.
Αλλά μη νομίσετε πως ακολουθεί καμμιάπραγματεία! Μερικές, και μάλιστα σύντομες, σκέψεις θέλουμε να διατυπώσουμε μετην ευκαιρία αυτή.
Α. Γράφει η ανακοίνωση ότι ο κύριοςεισηγητής της ημερίδας (ο κ. Στ. Γιαγκάζογλου) χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμασπουδών ως «σε μεγάλο βαθμό Πρόγραμμα Διαδικασίας», ότι «δίνει έμφαση στηδιδακτική διεργασία» και ότι «έρχεται να στηρίξει τη διδασκαλία-μάθηση». Ακόμαότι «αναφέρθηκε στο θεωρητικό υπόβαθρο και το παιδαγωγικό πλαίσιο της αλλαγής».
Και όλα αυτά είναι όμορφα και καλά.Και κανείς απο μας που φερόμαστε ως αντιτιθέμενοι, δεν έχουμε αντιρρήσεις γι’αυτά. Για τη διδακτική και παιδευτική πλευρά, για τις μεθόδους, όπως μας έλεγεπρο ημερών ένα πολύ υψηλό πρόσωπο. Να το ξαναγράψω: Η αντίθεσή μας δεν είναιστο πώς, αλλά στο τι. Και βέβαια στο αν αυτό το «τι» θα το απευθύνουμε στομυαλό μόνο ή και στη συνείδηση, στην «ψυχή» των παιδιών μας.
Την προσπάθεια να τονίσουμε και νακρατηθούμε μόνο στο «πώς» την εκτιμούμε , τη θεωρούμε και τη χαρακτηρίζουμεακριβώς σαν δημοσιογραφική απόκρυψη του πραγματικού πυρήνα του προβλήματος. Πιοπολύ σαν παραπλάνηση των πολλών.
Β. Ένα ακόμα σημείο θα θίξω (και θασταματήσω γιατί δε θέλω να κουράσω κανένα). Γράφει η ανακοίνωση ότι ο βασικόςεισηγητής «Τόνισε την κεντρική θέση που έχει στο νέο πρόγραμμα Σπουδών ηΟρθοδοξη Παράδοση, ως τοπική ιστορία, πίστη, λατρεία, ζωή και γενικότεραπολιτισμός».
Φαίνεται εδώ, και πρέπει όλοι να τοπροσέξουμε, ότι γίνεται προσπάθεια να αποδεχθούμε την τοπική παράδοση του λαούμας (εκεί οδηγεί η φρασεολογία πού χρησιμοποιείται) και να αρκεσθούμε σ’ αυτήν,αφού μάλιστα μπερδεύεται λίγο και με την πίστη και τη λατρεία, και να πάψουμενα αποζητάμε με επιμονή τη διδασκαλία στα παιδιά των Ελλήνων της ορθόδοξηςθεολογικής -πατερικής παράδοσης και της πίστης και της αγάπης στο Χριστό καιτην Εκκλησία Του, και ό,τι απ’ αυτή πηγάζει, δηλ. την ηθική του Ευαγγελίου.
Αν το προηγούμενο στοιχείο Α) είναιστάχτη στα μάτια (μας), τούτο εδώ τό (Β) είναι τυρί στην παγίδα.(Το πρώτο:καπνός συσκότισης. Το δεύτερο: κόκκαλο προσέλκυσης). Και χρειάζεται πιο πολλήπροσοχή.
Θα σταματήσω όμως εδώ.
Η ΠΕΘ με σειρά άρθρων στην ιστοσελίδατης έχει σημειώσει αρκετά για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών που πιλοτικάεφαρμόζονται. Και θα συνεχίσει. Πιστεύω πως θα έχουμε την ευκαιρία να πούμεπολύ περισσότερα γι' αυτά τα προγράμματα.
Προν το παρόν Καλή Σαρακοστή.
Αξίζει να πιστεύουμε στη νίκη τηςΟρθοδοξίας και να αγωνιζόμαστε γι' αυτή τη νίκη.
Ηλίας Χρ.Φραγκόπουλος
3-3-2012