Quantcast
Channel: ΑΚΤΙΝΕΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35895

Κωνσταντίνος Χολέβας, Το κίβδηλο Ίλιντεν και η φωνή των αποδήμων

$
0
0

Το κίβδηλο Ίλιντεν και η φωνή των αποδήμων
      Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
     Στις 2 Αυγούστου το κράτος των Σκοπίων γιόρτασε, όπως κάθε χρόνο, την εθνική του επέτειο. Η ημερομηνία περικλείει ένα διπλό συμβολισμό. Στις 20 Ιουλίου 1903 ξεκίνησε η τυχοδιωκτική εξέγερση των Βουλγάρων κομιτατζήδων κατά των Τούρκων που κατείχαν τότε την Μακεδονία, γνωστή ως επανάσταση του Ίλιντεν ( στα βουλγαρικά σημαίνει: ημέρα του Προφήτη Ηλία). Η ημερομηνία αυτή του παλαιού ημερολογίου αντιστοιχεί με τις 2 Αυγούστου του νέου ημερολογίου. Επίσης την ίδια ημερομηνία, αλλά του 1944, ιδρύθηκε από τον Τίτο, αρχηγό τότε των Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών , η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άρχισε η συστηματική προπαγάνδα περί του –ανυπάρκτου- Μακεδονικού Έθνους, το οποίο δικαιούται να «απελευθερώσει» την Θεσσαλονίκη και όλη την Βόρειο Ελλάδα.

     Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε τις ιδιαιτερότητες των δύο επετείων. Η μεν εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία κωμικοτραγική δήθεν επανάσταση, η οποία περιορίσθηκε στον φόνο μερικών Τούρκων χωροφυλάκων, στην ανατίναξη σιδηροδρομικών γραμμών και στην υποκίνηση των Ελλήνων κατοίκων του Κρουσόβου να ανακηρύξουν επί μία εβδομάδα την «Δημοκρατία του Κρουσόβου» καταργώντας την τουρκική διοίκηση στην πόλη. Μετά από όλα αυτά οι Βούλγαροι κομιτατζήδες εξαφανίσθηκαν και άφησαν τον Ελληνισμό της Δυτικής Μακεδονίας έρμαιο στην εκδικητική μανία του τουρκικού στρατού. Τα μεγάλα θύματα της δήθεν επανάστασης του Ίλιντεν υπήρξαν τρεις ακροπόλεις του Βλαχόφωνου Ελληνισμού και συγκεκριμένα το Κρούσοβο, που ανήκει σήμερα στα Σκόπια, το Νυμφαίο Φλωρίνης και η Κλεισούρα της Καστοριάς. Δηλαδή η εθνική επέτειος των Σκοπιανών αναφέρεται σε μία ερασιτεχνική επίθεση Βουλγάρων εναντίον Τούρκων και στην θυσία ελληνικών πληθυσμών. Ουδεμία σχέση είχαν οι πρωταγωνιστές με το υποτιθέμενο «Μακεδονικό Έθνος». Άλλωστε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος, το οποίο εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, εξέδωσε προ ολίγων ετών τα τηλεγραφήματα που έστελναν σχετικά με το Ίλιντεν οι Ευρωπαίοι Πρόξενοι, οι οποίοι είχαν έδρα την Θεσσαλονίκη. Όλοι αναφέρονται σε Έλληνες, Βουλγάρους και Τούρκους, ουδείς όμως κάνει την παραμικρή αναφορά σε «Μακεδόνες» ως ξεχωριστή εθνότητα.
     Η δεύτερη επέτειος τιμά την  συνέλευση του 1944 που αποφάσισε να κατασκευάσει το τεχνητό έθνος των «Μακεδόνων». Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι αυτή η συνέλευση με το αλυτρωτικό της περιεχόμενο αναφέρεται και στο Προοίμιο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ενώ με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 το γειτονικό μας κράτος δεσμεύθηκε να απαλείψει από το Σύνταγμα του κάθε αναφορά που θέτει εδαφικά ζητήματα εναντίον άλλων χωρών. Το ευτράπελο της υποθέσεως είναι ότι η συνέλευση του 1944 έγινε στην  Ορθόδοξη Μονή Προχόρ Πιτσίνσκι, η οποία σήμερα ανήκει στο έδαφος της Σερβίας. Η δε σερβική κυβέρνηση απειλεί ότι θα απαγορεύσει από τούδε και στο εξής την είσοδο σκοπιανών επισήμων, αν συνεχισθεί η φυλάκιση του Μητροπολίτου Βελεσών και Εξάρχου Αχρίδος Ιωάννου από τις αρχές της ΠΓΔΜ.
     Την ώρα, λοιπόν, που η ηγεσία του σκοπιανού κράτους προσπαθεί να οικοδομήσει μία θολή εθνική ταυτότητα επάνω σε βουλγαρικές εξεγέρσεις, ελληνικές θυσίες και σερβικά μοναστήρια , από την Καβάλα ακούσθηκε πεντακάθαρη η φωνή των Αποδήμων Ελλήνων Μακεδόνων. Με την λήξη του 59ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενώσεως Η.Π.Α. και της 9ης Διεθνούς Συνδιασκέψεως των Παμμακεδονικών Ενώσεων, οι Μακεδόνες που ζουν και διαπρέπουν στην Αμερική διεκήρυξαν ότι: Το όνομα Μακεδονία είναι  ελληνικό και αδιαπραγμάτευτο. Η πλαστογράφηση της Ιστορίας πρέπει να σταματήσει. Το κράτος της ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά κοντά μας, αλλά πρέπει να διαλέξει ένα όνομα που θα εκφράζει την πολυεθνική του σύνθεση και δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Οι Ομογενείς μας επίσης καταδικάζουν την συνεχιζόμενη αλυτρωτική προπαγάνδα εκ μέρους των Σκοπίων, και τη θεωρούν ως εμπόδιο για την μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.   Καθαρές θέσεις από ανθρώπους που ξέρουν την καταγωγή τους και δεν αναζητούν τεχνητές συνειδήσεις.
 Υ.Γ.Επισκέφθηκα προ ημερών το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς το 1904, στο χωριό Μελάς της Καστοριάς. Θερμή παράκληση προς Περιφερειάρχη και Νομάρχη: Διαφημίστε το περισσότερο, φτιάξτε κάπως καλύτερο τον δρόμο για να περνούν άνετα τα λεωφορεία, δημιουργήστε ένα στοιχειώδες αναψυκτήριο δίπλα στον ιστορικό χώρο. Εάν αυξηθούν οι επισκέψεις σχολείων και σωματείων από όλη την Ελλάδα θα παύσει η περιοχή να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.
(Εφημερίδα ο Τύπος της Κυριακής-7η Αυγούστου 2005)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 35895

Trending Articles