Θα αποκατασταθεί το τέμενος Ρετζέπ Πασά
Με απόφαση που εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας εγκρίθηκε η εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση του τεμένους Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τμήμα του οποίου κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2011.
Το ιστορικό ακίνητο θα αποκατασταθεί με αυτεπιστασία από τo ΤΔΠΕΑΕ. Προβλέπεται η αποκατάσταση του τμήματος που κατέρρευσε και του προστώου με συντήρηση των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών και των μεταλλικών ελκυστήρων, της κύριας αίθουσας προσευχής και των μονώσεων του δώματος από μολύβι και η στερέωση του μιναρέ.
Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:
Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:
Για την εκτέλεση των εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια, στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του υποέργου, εγκρίθηκε συνολική δαπάνη ποσού 1.000.000 € από κωδικό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Θυμίζουμε ότι την 19η Δεκεμβρίου 2011 μέρος της πρόσοψης του τεμένους και συγκεκριμένα οι δύο θόλοι της πρόσοψης κατέρρευσε εξαιτίας της φθοράς που υπέστησαν στο χρόνο οι σκαλωσιές υποστήριξής του και της διαχρονικής αδιαφορίας για την αποκατάστασή του!
Χτισμένο το 1588 το τέμενος του Ρετζέπ Πασά, με την κρήνη και τον τάφο του ιδρυτή στην Πλατεία μεταξύ των οδών Ομήρου, Αγίου Φανουρίου και Αριστοφάνους στη Ρόδο, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα 14 τζαμιά που βρίσκονται στη Μεσαιωνική Πόλη. Στο τέμενος υπάρχει ένα σιντριβάνι φτιαγμένο από στοιχεία βυζαντινών και μεσαιωνικών εκκλησιών. Κοντά του είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.
Το συγκεκριμένο τέμενος είναι ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1522. Οι δομικές λεπτομέρειες και ο πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος στο εσωτερικό του το καθιστούν μοναδικό παράδειγμα μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής στο νησί. Στο συγκρότημα του τεμένους ανήκουν οι κρήνες δυτικά και το μαυσωλείο ανατολικά του.
Περιλαμβάνεται στα μνημεία που κηρύχθηκαν ιστορικά διατηρητέα το 1948 (ΥΑ 23084/737/25-8-1948 - ΦΕΓΔΔ 10/23-9-1948) και η αποκατάστασή του περιλαμβάνεται στην πολυδιαφημισμένη προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Ρόδου με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης ΥΠΠΟ - ΤΑΠΑ - Δήμου Ροδίων έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη για τη διάσωση και ανάδειξή του. Εδώ και χρόνια όμως έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι σωστικές εργασίες.
Η κατάσταση του συγκεκριμένου τζαμιού είχε αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από «αποστολή» του Συμβούλιου της Ευρώπης με επικεφαλής τον Ελβετό βουλευτή Andreas Gross, μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής (PACE) Συνέλευσης.
Μετά την κατάρρευση υπήρξε και διαμαρτυρία του Γενικού Προξένου της Τουρκίας κ. Aydin Ilhan Durusoy.