«Κανένα σύστημα, πουθενά στον κόσμο, δεν προσφέρει την απόλυτη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας απατεώνας. Οταν ο άλλος πηγαίνει και γράφει λάθος στοιχεία στον φάκελο του ασθενούς, κανείς δεν μπορεί να μας προστατέψει με απόλυτη βεβαιότητα από αυτήν την απάτη» τόνισε ο Γκίντερ Κίρστε, συνεργάτης του Γερμανικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων, σχετικά με τις προοπτικές νομικής προστασίας του μηχανισμού που επιτηρεί τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στη Γερμανία.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όταν η εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» επικαλέστηκε σε άρθρο της στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα οποία υποστήριζαν ότι σχεδόν το 25% των μοσχευμάτων καρδιάς και το 33% των μοσχευμάτων ήπατος χορηγούνται από τις ιατρικές κλινικές αμέσως σε ασθενείς της επιλογής τους και κατά παράκαμψη της επίσημης σχετικής λίστας αναμονής.
Το 2002, το ποσοστό των μοσχευμάτων που χορηγούνταν κατά παράκαμψη της λίστας αναμονής εκτιμάται ότι ήταν λιγότερο από 10%. Εκπρόσωποι των νοσοκομείων προσπαθούν να δικαιολογήσουν την άμεση χορήγηση στο πλαίσιο της διαδικασίας ταχείας χορήγησης των μοσχευμάτων. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται όμως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μόνον όταν πρόκειται για μοσχεύματα που προέρχονται από αρρώστους ή ηλικιωμένους δότες και τα οποία έχουν απορριφθεί προηγουμένως για ιατρικούς λόγους από τουλάχιστον τρία νοσοκομεία.
Επιπλέον, η γερμανική κοινή γνώμη και η ιατρική κοινότητα παρακολουθούν συγκλονισμένες την είδηση ότι το χρονικό διάστημα 2004-2006 ένας ιατρός, πρώην επιμελητής στην πανεπιστημιακή κλινική του Ρέγκενσμπουργκ, είχε παραποιήσει τα κλινικά στοιχεία 20 ασθενών, οι οποίοι είχαν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος, με στόχο να αποκτήσουν προτεραιότητα έναντι άλλων ασθενών στη λίστα. Η παρέμβαση της εισαγγελίας δεν είχε παρατηρήσει ποινικές ευθύνες, αλλά μόνο παρατυπίες, και ο ιατρός αποχώρησε από την κλινική, όμως το 2008 ξεκίνησε να εργάζεται σε αντίστοιχη θέση στην πανεπιστημιακή κλινική του Γκέτινγκεν, όπου και εκεί επανέλαβε τη συστηματική παραποίηση.
Ο ιατρός έχει πλέον τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, καθώς εκτιμάται ότι οι πράξεις του δεν αποκλείεται να έχουν προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο ασθενών, οι οποίοι θα δικαιούνταν το μόσχευμα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η παρέμβασή του.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ
Δείτε και: -Σκάνδαλο με τις μεταμοσχεύσεις στη Γερμανία