ΑλβανικήΚακοπιστία
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Συνεχώς καταφθάνουν δυσάρεστα νέα από την Αλβανία σχετικά μετα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ή ορθότερα Κοινότητας. Προολίγων ημερών το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε την αναγραφή της εθνικήςκαταγωγής επάνω στα πιστοποιητικά γεννήσεως. Άρα δεν έχουν δικαίωμα οιΒορειοηπειρώτες και γενικά οι Έλληνες όπου κι αν κατοικούν μέσα στην Αλβανία ναδηλώνουν και να προβάλλουν το ότι ανήκουν σε μία εθνολογικά, ιστορικά,πολιτιστικά και θρησκευτικά διακριτή κοινότητα. Οι Αλβανοί δικαστές ακολούθησαντην λανθασμένη λογική της Ελληνικής Αρχής για την Προστασία των ΠροσωπικώνΔεδομένων, η οποία απαγόρευσε το 2000 την αναγραφή του θρησκεύματος στίςαστυνομικές ταυτότητες. Όμως τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν τα υπερασπίζεσαιόταν τις κρύβεις, αλλά όταν τις προβάλλεις. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λογική, γι’αυτό και η Ευρ. Ένωση ζήτησε κατά την πρόσφατη αλβανική απογραφή να μπορούν οιπολίτες να δηλώνουν –έστω και προαιρετικά –την εθνική τους καταγωγή και τοθρήσκευμά τους.
Κατά την απογραφή αυτή τελικά η Αλβανική κυβέρνηση άλλαξε τοερώτημα και αντί να ρωτούν οι απογραφείς «σε ποια εθνική κοινότητα ανήκετε;»(δηλαδή Έλληνας, Αλβανός, Μαυροβούνιος της Σκόδρας κ.α) κατέληξαν στο χλιαρό κιαλλοιωμένο ερώτημα: Σε ποια εθνοπολιτιστική ομάδα ανήκετε; Δεν είναι ακριβώς τοίδιο και γενικότερα η όλη λογική των κυβερνώντων ήταν η αποφυγή αναδείξεως τουπραγματικού αριθμού των Ελλήνων. Πιστεύω ότι οι Βορειοηπειρώτες θα μπορούσαν νακάνουν περισσότερα για τον τόπο τους ώστε να μη θρηνήσουμε την ερήμωση και τηναπώλεια άλλης μιας πατρογονικής εστίας του Ελληνισμού. Όπως πολύ περισσότεραγια την προστασία των ομοεθνών μας μπορούν να κάνουν οι κυβερνώντες στην Αθήνα.
Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργείται κατά καιρούς ειςβάρος των Ελλήνων της γειτονικής χώρας και παρά την επίσημη απόφαση τηςοργανώσεως ΟΜΟΝΟΙΑ να σαμποτάρει την απογραφή, τελικά μάθαμε ότι στην περιοχήΚορυτσάς αρκετές χιλιάδες Βλαχοφώνων Ελλήνων απογράφηκαν και δήλωσαν ξεκάθαραότι είναι Έλληνες. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ανακοινωθούν και κατά πόσο θα«μαγειρευθούν» τα αποτελέσματα. Πάντως η παρουσία και η παρρησία τωνΕλληνοβλάχων στην επαρχία Κορυτσάς είναι σημαντική, διότι οι αλβανικέςκυβερνήσεις αρνούνται ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας εκεί.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων έχει χρησιμοποιηθείκαι άλλη φορά για να υπονομεύσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Προ δύο ετώνκατήργησε ως αντίθετη με τα αλβανικά συμφέροντα τη συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖκαι υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Αλλά και οι μεγάλες πολιτικέςπαρατάξεις, η Δεξιά του Σάλι Μπερίσα -τον οποίο ορθώς επέπληξε ο ΑντώνηςΣαμαράς- και οι Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα, δείχνουν το κακόπιστο πρόσωπό τουςμε ποικίλους τρόπους κατά της Ελλάδος. Κυρίως δε με την ανακίνηση του ζητήματοςτων Μουσουλμάνων Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου και των περιουσιών στη Θεσπρωτίαπου διεκδικούν οι απόγονο τους. Η Ελλάς μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσειεκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών, έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία τηςΑλβανίας, έχει βοηθήσει καταλυτικά στην ομαλοποίηση της καταστάσεως μετά τηνεξέγερση των Καλάσνικοφ, με λίγα λόγια έχει κάνει πολλά και ουσιαστικά υπέρ τωνκαλών ελληνοαλβανικών σχέσεων. Όμως η άλλη πλευρά απαντά με αχαριστία καισυνεχή προκλητικότητα.
Όλα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να λυθούν από κυβερνήσειςτρίμηνης διάρκειας και ειδικού σκοπού. Χρειάζεται το συντομότερο να χαραχθείμία νέα δυναμική εξωτερική πολιτική με έμφαση στα δικαιώματα των Ελλήνων τηςΒαλκανικής από μία κυβέρνηση που θα έχει νωπή την λαϊκή εντολή. Αντί να μιλούντα Τίρανα για ανύπαρκτες μειονότητες ας στηρίξουμε επιτέλους τον Ελληνισμό τηςΑλβανίας.