Οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια, αλλά οι γονείς θα τα χρεώνονται ώστε να επιστραφούν «σώα και αβλαβή» μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τα βιβλία δεν βρουν τον δρόμο της επιστροφής, οι γονείς θα αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν την αξία τους. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η εισηγητική έκθεση για τον Προϋπολογισμό του 2013 σχετικά με τις περικοπές στις οποίες πρέπει να προβεί το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα υπάρξει περικοπή στο κόστος των βιβλίων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής».
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να επαναχρησιμοποιούνται τα διδακτικά βιβλία για τουλάχιστον τρία χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περισσότερων από 25.000.000 ευρώ ετησίως. Για να αντέξουν τη «βαριά χρήση», τα σχολικά εγχειρίδια θα παράγονται από χαρτί ειδικής επεξεργασίας ενώ κάθε σελίδα θα καλύπτεται από μεμβράνη που δεν θα επιτρέπει στον μαθητή να σημειώνει ή να μουντζουρώνει τις σελίδες. Για τον ίδιο λόγο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τα εγχειρίδια οι ασκήσεις που εκ των πραγμάτων «προκαλούν» τους μαθητές να γράψουν πάνω στο βιβλίο. Για τα μαθήματα στα οποία προβλέπονται ασκήσεις θα διανέμεται στους μαθητές ειδικό τεύχος με αυτές, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν.
Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του και με περαιτέρω περικοπές που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων αλλά και σχολείων. Κονδύλια θα εξοικονομηθούν και από την απουσία διορισμών τα επόμενα χρόνια στα δημόσια σχολεία, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν «με την βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους». Παράλληλα, θα περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση σε φορείς (ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ), οι οποίοι θα πρέπει να βρουν νέους πόρους για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Εύη Πανταζοπούλου Δημοκρατία 29/1/2013