Την απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών και άλλα θέματα που αφορούν τη σύνδεση της Εκκλησίας με την Παιδεία συζήτησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος με τους Αρχιερείς, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ διατύπωσε τη θέση ότι η Εκκλησία θέλει την παιδεία ελληνοχριστιανική, ενώ ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα ανοικτά ζητήματα του Υπουργείου του με την Εκκλησία μπορούν να κλείσουν μέσα από καθαρή και ειλικρινή συνεργασία, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να διατηρηθεί ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη.
Περαιτέρω ο Υπουργός Παιδείας αιτήθηκε συνέχιση της στήριξης προς τους μαθητές και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Προσφωνώντας τον Υπουργό Παιδείας κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι η επιθυμία της Εκκλησίας είναι η ανάπτυξη πολύ καλής συνεργασίας Εκκλησίας – Υπουργείου Παιδείας, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έχοντας πορεία πέραν των 2.000 ετών και εμπειρία αιώνων ως επικεφαλής της παιδείας κατά τους δύσκολους καιρούς θέλει την παιδεία ελληνο-θρησκευτική στην οποία οι μαθητές πέραν από τις γνώσεις θα καλλιεργούν ήθος.
Η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει ήθος, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ιερείς που είναι και ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι πιο κοντά στο Υπουργείο.
Είπε ακόμα πως και η ίδια η Εκκλησία θα πράξει όσα της επιτρέπουν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες της ώστε ο τόπος να πάει μπροστά.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί το νευραλγικής σημασία ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και η Εκκλησία της Κύπρου λόγω της εγγύτητας της με τη Μέση Ανατολή και την παρουσία του χριστιανισμού στην περιοχή.
Στην αντιφώνησή του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ότι η Εκκλησία αποτελεί θεσμό που μπορεί να ενισχύσει τους στόχους μας».
Πρόσθεσε ότι διατηρούμε την πρόθεση του Υπουργείου για σεβασμό της διαφορετικής άποψης και είπε πως υπάρχουν πολλά ανοικτά κεφάλαια στην παιδεία που σχετίζονται με την Εκκλησία, λέγοντας ότι σε συνεργασία μπορούν να βρεθούν λύσεις.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι τα χαρακώματα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Περαιτέρω, αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία για τη συμπαράσταση που προσφέρει στους απόρους μαθητές και ενήλικες συνανθρώπους μας και ζήτησε συνέχιση της συνεργασίας με τη συνδρομή της Εκκλησίας σε αυτή την περίοδο που τα οικονομικά του κράτους δεν είναι καλά, είπε ότι Εκκλησία και πολιτεία θα είναι παρόντες και αρωγοί στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι έκρινε πως η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση των Συνοδικών και η παρουσία του στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου ήταν επιβεβλημένη για να συζητηθούν τα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ζητήματα.
Πρόσθεσε ότι προσδοκεί σε μια ειλικρινή καθαρή συνεργασία με τον πιο ισχυρό θεσμό της πατρίδας με την Εκκλησία.
Συνεχίζοντας είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Εκκλησία συνέβαλε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συμβάλλει πάντα στην ενίσχυση και ισχυροποίηση της εθνικής και ιστορικής συνείδησης.
Ανέφερε ακόμα ότι συμβάλλει επίσης στη διαμόρφωση παιδείας που να αναγεννά την αίσθηση και συναίσθηση ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και παράλληλα να προωθούμε τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας και όλους τους κοινωνικούς φορείς που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.
sigmalive 6/03/2013
Δείτε και: