Απίστευτες είναι η λεπτομέρειες της ζωής του 57χρονου Δρ. Τζάστιν Γουέλμπι, του νέου αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Αγγλίας, μια θέση που είναι γνωστή και ως «Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπορι», καθώς οι βιογραφικές αποκαλύψεις των βρετανικών εφημερίδων είναι συναρπαστικές.
Είναι σα να βγαίνουν μέσα από κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται εάν ο νέος τους αρχιεπίσκοπος είναι πράκτορας της φημισμένης υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της χώρας, της MI6, το οποίο διέψευσε… με χιούμορ, όπως άλλωστε και η ίδια η υπηρεσία. Η επιμονή του βέβαια σε επικίνδυνες αποστολές και η αντοχή του μόνο σε μερικούς θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν με βάση τη θρησκευτική πίστη, με τους υπόλοιπους να προκρίνουν την… εκπαίδευση (και δεν μιλάμε ασφαλώς για συνηθισμένα σχολεία).
Στο «βιογραφικό» του όμως έχουν καταγραφεί, από την εισαγωγή Βίβλων (!) στο «σιδηρούν παραπέτασμα» την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στη Ρουμανία και την Τσεχοσλοβακία, μέχρι το Δέλτα του Νίγηρα αιχμάλωτος ανταρτών συνδεδεμένων με την Αλ Κάιντα, αναμένοντας την εκτέλεσή του. Τρεις φορές πήρε τη γυναίκα του να της πει ότι την αγαπά και ότι το μέλλον του δεν διαγράφεται ρόδινο. Σε μια περίπτωση μάλιστα, ο αρχηγός των ανταρτών, για να τον τρομοκρατήσει, είχε δώσει διαταγή πάνω από το κεφάλι του… «πάρτε τους έξω και εκτελέστε τους».
Εντύπωση προκαλούν και οι συναντήσεις και οι συνομιλίες του με τον μελλοντικό αρχηγό της MI6, σερ Τζον Σάουερς… στη Βαγδάτη το 2003! Ο σερ Τζον, πρώην πρεσβευτής στην Αίγυπτο, βρισκόταν ως ειδικός απεσταλμένος! Βγάλανε και φωτογραφία μαζί, μετά από λειτουργία που τέλεσε στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην ιρακινή πρωτεύουσα… Οι δυο τους ξανασυναντήθηκαν στη Βαγδάτη για τα εγκαίνια (θυρανοίξια) αγγλικανικής εκκλησίας. Στη συνέχεια ο σημερινός επικεφαλής της MI6 βρέθηκε διαπραγματευτής στη υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν.
Σε όλα αυτά τα μέρη είχε βρεθεί πάντα με την αγγλικανική εκκλησία, τι άλλο… ενώ την τελευταία επταετία, ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους τέσσερις φορές για την εμπειρία του από τη Νιγηρία… Δούλεψε και στην πετρελαϊκή βιομηχανία για περισσότερο από μια δεκαετία. Έδωσε και τρεις φορές εξετάσεις, χωρίς επιτυχία, για να μπει στο διπλωματικό σώμα, αφού πρώτα πήρε πτυχίο στην Ιστορία και τα Νομικά από το φημισμένο Trinity College της Οξφόρδης.
Μυστήριο μεγάλο γύρω από τον νέο αρχιεπίσκοπο! Ήταν πράκτορας ή δεν ήταν; Ίσως δεν μάθουμε ποτέ! Ίσως όμως η ίντριγκα που αποπνέει η προσωπική του Ιστορία, να έχει οδηγήσει πολλούς να έχουν αρχίσει ήδη το ψάξιμο.