![](http://istologio.org/wp-content/uploads/2010/07/chist-abortion-cry.jpg)
Έκτρωση.Γυναίκειο δικαίωμα στην υγεία ή φόνος;
Εμμ.Παναγόπουλου, Άμ. Επικ. Καθηγητού Χειρουργικής τ. Συντ/στή Δ/ντή Χειρ/γού ΕΣΥ
Ένααπό τα πολυσυζητημένα βιοηθικά ζητήματα είναι και εκείνο της έκτρωσης, δηλ. τηςπροκλητής διακοπής της εγκυμοσύνης, με κύρια αφορμή το ανεπιθύμητο τηςεγκυμοσύνης και δευτερευόντως τα γενετικά νοσήματα και οι ανωμαλίες τουεμβρύου, η εγκυμοσύνη μετά από βιασμό και σπανιότερα λόγοι υγείας τηςεγκυμονούσας γυναίκας.
Η έκτρωση, με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, έχει νομιμοποιηθείσε όλες σχεδόν τις δυτικές κοινωνίες, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης, και οιόποιες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, έχουν πάψει να πολυασχολούνται και να συζητούν γιααυτήν. Αντίθετα, στις ΗΠΑ η έκτρωση αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στις εκάστοτεπροεδρικές εκλογές, με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι κάτι και τουςΔημοκρατικούς υπέρ.
Τον Ιανουάριο του 2011, με αφορμή την 38η επέτειο τηςαπόφασης-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1973, με την οποίανομιμοποιήθηκε η έκτρωση, ο πρόεδρος Obama έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτή ηήμερα σημαδεύει την 38η επέτειο της RoevWade απόφασης του ΑνωτάτουΔικαστηρίου, πού υπερασπίζεται την υγεία των γυναικών και την αναπαραγωγικήελευθερία και βεβαιώνει μια θεμελιώδη αρχή ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει ναεισχωρεί στα ιδιωτικά ζητήματα της οικογένειας. Έχω την υποχρέωση ναυπερασπιστώ αυτό το συνταγματικό δικαίωμα. Επίσης δεσμεύομαι για τις πολιτικέςκαι τα προγράμματα, πού βοηθούν την πρόληψη των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων,υποστηρίζουν τις έγκυες γυναίκες και τις μητέρες, ενθαρρύνουν τις υγιείςσχέσεις και προωθούν την υιοθεσία. Και σε αυτή την επέτειο, ελπίζω ότι θαδεσμευτούμε ότι οι κόρες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ελευθερίεςκαι τις ίδιες ευκαιρίες, όπως και τα αγόρια μας, για να εκπληρώσουν τα όνειρατους».
Το ερώτημα είναι: έχει αναλογισθεί ο πρόεδρος Obama το τεράστιο βάρος της ηθικής ευθύνηςπού αναλαμβάνει με αυτή του τη δήλωση, υπερασπιζόμενος το «δικαίωμα» στηνέκτρωση, σε μια χώρα με τα υψηλότατα ποσοστά εκτρώσεων και τα υψηλότερα ποσοστάεφηβικών εγκυμοσύνων, πολλές από τις όποιες καταλήγουν στην έκτρωση;
Υπάρχει όμως και η άλλη, η υγιής Αμερική. Σχετικά πρόσφατα, τοΑνώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Μississipi έδωσετην ευκαιρία στο εκλογικό σώμα της πολιτείας αυτής να αποφασίσει με δημοψήφισμααν η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη, αν το έμβρυο έχει τοstatus του «προσώπου», με όλα τα δικαιώματαπού απορρέουν από αυτό και πού είναι αντίστοιχα των δικαιωμάτων των ενηλίκων.
Επί θετικού αποτελέσματος, υπάρχει πιθανότητα απαγόρευσης τωνεκτρώσεων στην πολιτεία του Μississipi, ενώ την ίδια διαδικασία προτίθενται ναακολουθήσουν και 3-4 άλλες πολιτείες. Τελικός στόχος είναι ή προσφυγή στοΑνώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους δικαστές του ναανατρέψουν την Roev Wade απόφαση, πού νομιμοποίησε την έκτρωσηκαι με τις ευλογίες της οποίας, μέχρι σήμερα, έχουν θανατωθεί πολλά εκατομμύριααθώων και ανυπεράσπιστων αγέννητων παιδιών στις ΗΠΑ, ένα πραγματικό έγκλημακατά της ανθρωπότητας.
Πρόσφατα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υιοθέτησε έκθεσηπού υποστηρίζει ότι η έκτρωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κατά τη διάρκεια τηςπρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και ενώ το διεθνές ενδιαφέρον στρεφότανστην προσπάθεια των Παλαιστινίων για αναγνώριση κρατικής υπόστασης, στα ΗΕυπήρξε μία κίνηση για την προώθηση των «νομίμων» εκτρώσεων διεθνώς. Κατά τουςθερινούς μήνες του 2011, η γραμματεία των ΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο τουΣυμβουλίου Ανθρώπων Δικαιωμάτων των ΗΕ, με το όποιο καλούσε όλα τα κράτη νααποδεχθούν ότι στις γυναίκες και στα κορίτσια πρέπει να δοθεί πρόσβαση στηνόμιμη έκτρωση, ώστε να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
Το κείμενο υπογράφει ο ειδικός συνεργάτης των ΗΕ, ο ινδόςδικηγόρος Anand Grover, καισυνδέει την έκτρωση κατ' επίκληση με τα θεμελιώδη δικαιώματα της φυσικής καιπνευματικής υγείας. Γράφει το κείμενο: «οι ποινικοί νόμοι πού τιμωρούν καιπεριορίζουν την έκτρωση είναι τα παραδείγματα των ανεπίτρεπτων φραγμών στησυνειδητοποίηση του δικαιώματος των γυναικών στην υγεία και πρέπει ναεξαλειφθούν. Η νομιμοποίηση της έκτρωσης, από μόνη της, δεν είναι αρκετή ώστετα κράτη να αποφύγουν την καταπάτηση του δικαιώματος των γυναικών στην υγεία.Τα κράτη πρέπει να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες νόμιμηςκαι ασφαλούς έκτρωσης είναι διαθέσιμες, προσβάσιμες και υψηλής ποιότητος. Τακράτη πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες για ασφαλείς εκτρώσεις. Τέτοιες συνθήκεςείναι η δημιουργία διαθέσιμων και προσιτών κλινικών, η εκπαίδευση του ιατρικούκαι λοιπού προσωπικού και ή εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των τελευταίωνμηχανημάτων και της φαρμακευτικής αγωγής. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβασηστην έκτρωση για να διαφυλάξουν την ψυχική τους υγεία, ενώ δεν υπάρχουναποδείξεις πού να υποστηρίζουν την ύπαρξη συνεπειών από την εκλεκτική έκτρωση.Τα κράτη πού αναγνωρίζουν το δικαίωμα του αγέννητου παιδιού στη ζωή πρέπει ναδιαβεβαιώσουν ότι αυτή τους ή στάση δεν τα ωθεί στην παραβίαση του δικαιώματοςστην υγεία του γυναικείου πληθυσμού τους».
Το προαναφερθέν κείμενο υποστηρίζει ότι το δικαίωμα στην έκτρωσηείναι δικαίωμα της γυναίκας στην ψυχική της υγεία, ενώ αγνοεί πλήρως ταδικαιώματα του αγέννητου παιδιού, το όποιο προφανώς δεν θεωρεί ότι είναι έμψυχηανθρώπινη ύπαρξη, και γι' αυτό χωρίς ντροπή και χωρίς τύψεις επιτρέπει τηθανάτωση του, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος τωνγυναικών στην ψυχική υγεία. Αυτή είναι η κατάντια της αποχριστιανοποιημένης«χριστιανικής» Δύσης.
Η έκτρωση προωθεί και διασφαλίζει την ψυχική υγεία της γυναίκαςή δημιουργεί μείζονα προβλήματα; Σε πρόσφατη δημοσίευση στο διαδίκτυο(Φεβρουάριος 2011) παρουσιάζεται μία βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη λίστα τωνψυχολογικών αποτελεσμάτων πού συνοδεύουν την έκτρωση, τα κυριότερα των οποίωνείναι τα ακόλουθα.
1. Η απαίτηση ψυχολογικής θεραπείας.
Έρευνα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες πούυποβλήθηκαν σε έκτρωση είχαν 160% περισσότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν νιαψυχιατρική θεραπεία τις πρώτες 90 ήμερες μετά την έκτρωση, ενώ το ποσοστόψυχιατρικής θεραπείας ήταν υψηλότερο για τέσσαρα τουλάχιστον χρόνια. Μεγαλύτερηπιθανότητα εισαγωγής σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για θεραπεία είχαν οι έφηβες, οιδιαζευγμένες και οι γυναίκες με πολλαπλές εκτρώσεις.
2. Διαταραχέςμετατραυματικού στρες.
Η πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών πού περιλαμβάνονται στοσύνδρομο του μετάτραυματικού στρες κυμαίνονται από 1,5-14%.
3. Αυτοκτονικέςσκέψεις και αυτοκτονικές απόπειρες.
Το 60% των γυναικών μετά από έκτρωση έχουν αυτοκτονικές σκέψειςκαι το 28% από αυτές επιχειρούν αυτοκτονία.
4. Αύξηση τουκαπνίσματος.
5. Κατάχρησηαλκοόλ και ουσιών.
6. Διαταραχέςσίτισης(βουλιμία-νευρική ανορεξία).
7. Παραμέλησηοικογένειας και παιδιών.
8. Προβλήματασχέσεων - διαζύγιο.
9. Επανάληψη τηςέκτρωσης.
Η πιθανότητα δεύτερης έκτρωσης τετραπλασιάζεται.
Τελικά μπορεί να θεμελιωθεί ως ανθρώπινο δικαίωμα και ωςδικαίωμα της γυναίκας στην ψυχική της υγεία κάτι πού συνεπάγεται την αφαίρεσηανθρώπινης ζωής; Μπορεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη να αποτελεί σοβαρό ηθικόλόγο πού να δικαιολογεί τη θανάτωση μιας ανθρώπινης ύπαρξης;
Μπορεί να υποστηριχθεί και να τεκμηριωθεί ιατρικά και βιοηθικάότι το έμβρυο είναι ένα παράρτημα του σώματος της γυναίκας και όχι μίααυτοτελής ανθρώπινη ύπαρξη, πού φιλοξενείται στο σώμα της εγκύου για κάποιοχρονικό διάστημα;
Όσα όμως επιχειρήματα και αν προσκομισθούν, ή έκτρωση δεν παύεινα είναι μία εσκεμμένη αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, δηλαδή ένας προμελετημένοςφόνος.
1. Obamarecalls Roe v Wade.backsabortion right http:7content.usatoday.com/communities/theoval/post.
2. Mississipi voter can decidepersonhood of the unborn, court ruleshttp:/edition.cnn.com/2011/us/09/09/mississi-personhood.
3. United Nations backs report callingabortion a human right http://www.lifenews.com/2011/09/23/un-secretary-general-backs-report-calling-abortion-a. Abortion risks a list of majorpsycologi-cal effects associated with abortion
http://afterabortion.org/2011/abortion-risks-a-list-of-major-psy-cological-complications
Από τοπεριοδικό η «Δράσις μας», τεύχος 495, Ιανουάριος 2012