Quantcast
Channel: ΑΚΤΙΝΕΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36600

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ο Νεοκλής Σαρρής και η άγνωστη Τουρκία

$
0
0

http://1.bp.blogspot.com/_IHr-jLQd3rI/TBJfJn_-_uI/AAAAAAAAFAo/WrsH8mOGWFM/s400/Neoklis_sarris.jpg

Ο Νεοκλής Σαρρής και η άγνωστη Τουρκία

ΚωνσταντίνοςΧολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Τα ξημερώματατου Σαββάτου 19 Νοεμβρίου έφυγεαπό κοντά μας ο σπουδαίος Κωνσταντινουπολίτηςκοινωνιολόγος και τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής.
Δίδαξε επίπολλά έτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έγραψε πάμπολλα βιβλία για την Τουρκία καιγια κοινωνιολογικά θέματα, αγωνίσθηκε ως πολιτικά ενεργό στέλεχος του Κεντρώουχώρου και έγινε ευρύτερα γνωστός για τις μαχητικές τηλεοπτικές του εμφανίσειςμε επίκεντρο τα εθνικά θέματα. Χάρις στο μαχητικό δάσκαλο Νεοκλή μάθαμε πολλάκαι ενδιαφέροντα για τη γειτονική μας χώρα, η οποία νομίζω ότι παραμένει ακόμηάγνωστη σ’ εμάς τους Έλληνες. Ο Σαρρής προσπάθησε να δημιουργήσει τα θεμέλιαμιας σοβαρής τουρκολογικής έρευνας στη χώρα μας και επεσήμανε με τεκμηρίωση καιγνώση τους κινδύνους για τον Ελληνισμό που προκαλούνται από τον νεο-οθωμανικόεπεκτατισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδωσε με γενναιότητα τη μάχη κατά τουκαρκίνου του πνεύμονος.

Συνέχιζε κατάτρόπο αξιοθαύμαστο να ομιλεί και να αγωνίζεται παρά την ασθένειά του και τιςβαριές θεραπείες που ακολουθούσε. Τον θυμάμαι σε μία τηλεοπτική εκπομπή για τοαπαράδεκτο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού τον Μάρτιο του 2007. Είχε μόλιςεντοπισθεί η πάθησή του, αλλά είχε τη δύναμη και τη θέληση να έλθει εκείνο τοβράδυ στο μέγαρο της δημόσιας τηλεόρασης. Με χαμόγελο μας διηγήθηκε τηνπεριπέτειά του στην αίθουσα του μακιγιάζ. Έφερε μαζί του ένα γαλλικόδημοσιογραφικό Αλμανάκ του 1821, το οποίο ανέφερε ότι την άνοιξη ξεκίνησε στηνΠελοπόννησο μεγάλη εξέγερση των Ελλήνων με αρχηγό τον Μητροπολίτη της Πάτρας(Παλαιών Πατρών) Γερμανό. Αργότερα έμαθα ότι επέβλεψε τη μετάφραση από τατουρκικά του πολυσυζητημένου βιβλίου ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ, που έγραψε οκαθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου πριν αναλάβει τα σημερινά καθήκοντα του ΥπουργούΕξωτερικών της Τουρκίας. Η έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά αποτελεί μεγάληπροσφορά σε κάθε Έλληνα που θέλει να γνωρίζει πώς σκέφτεται το νεο-οθωμανικόεπιτελείο στην Άγκυρα και καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οκεμαλικός εθνικισμός των στρατιωτικών, αλλά και οι Οθωμανικές βλέψεις τωνΙσλαμοδημοκρατών του Ερντογάν.
Φέτος τονΣεπτέμβριο τον περίμενα να είναι δίπλα μου ως εισηγητής σε μία δημόσια συζήτησηπου οργάνωσε στην Καλλιθέα ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών. Η προχωρημένηαρρώστια δεν του επέτρεψε να έλθει.
Ο Σαρρήςενόχλησε τους αφελείς και ανιστόρητους οπαδούς της άκριτης «ελληνοτουρκικήςπροσέγγισης», οι οποίοι θέλουν να αφαιρούμε τους ήρωες και τους μάρτυρες από τασχολικά μας βιβλία, να δεχόμαστε σχέδια τύπου Ανάν και να εγκαταλείψουμε ταζωτικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠανεπιστημίουΠειραιώς Παναγιώτης Ήφαιστος, που τον γνώρισε καλύτερα, γράφει σχετικά σεπρόσφατο άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΝΤΙΒΑΡΟ (www.antibaro.gr).
«... Ο Νεοκλήςμιλούσε πάντοτε ισορροπημένα, δίκαια , σωστά και με ακρίβεια που τσάκιζεκόκκαλα. Έλαχε να βρεθώ μαζί του με τούρκους φίλους του και συναδέλφους του. Μεάφησε άφωνο ο σεβασμός των Τούρκων για τον Σαρρή. Τον θεωρούσαν τον καλύτεροτουρκολόγο. Αυτό, όμως, ήταν και το πρόβλημα στην προσωπική και ακαδημαϊκήπαρουσία του στο νεοελληνικό κράτος. Τα εγχώρια καθωσπρέπει τρωκτικά, τα ίδιαπου τελικά κατέστρεψαν το νεοελληνικό κράτος, τον κτυπούσαν ασταμάτητα καιανελέητα. Μιλούμε για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά στα ποικίλα πεδία τηςπολιτικής, της επικοινωνίας και της δήθεν επιστήμης που δεν ήθελαν μια τέτοιαφωνή να ακούγεται. Το εγχώριο ξενοκρατικό σύστημα που υιοθετούσε μιακαταστροφική κατευναστική στάση απέναντι στην Άγκυρα, δεν ήθελε να ακούγεται ηφωνή του Σαρρή. Ανθρώπους όπως τον Σαρρή η συμβατική σοφία επιχειρεί πάντοτε νατους κλείσει το στόμα. Είναι όμως σαν να προσπαθεί κανείς να δέσει έναν γίγανταμε κλωστές. Δεν κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε σιωπή. Μόνο δολοφονούσαν τονχαρακτήρα του νυχθημερόν κι είναι αλήθεια μερικές φορές τον εκνεύριζαν. ΟΝεοκλής παρέμεινε πάντα ο ίδιος. Ένας εγγενώς ήπιος άνθρωπος...».
Όσοι άκουσανκατά καιρούς τον αείμνηστο δάσκαλο και αγωνιστή να ομιλεί περί τωνελληνοτουρκικών προβλημάτων διαπίστωσαν την άρτια γνώση της τουρκικής γλώσσαςκαι ιστορίας. Το πλεονέκτημα αυτό τον βοηθούσε να διανθίζει τις αναλύσεις τουμε ανέκδοτα, ιστοριούλες και ευτράπελα γεγονότα, τα οποία καθίσταντο ακόμη πιοεντυπωσιακά λόγω της χρήσης της σωστής τουρκικής προφοράς των ονομάτων.Διερωτώμαι σήμερα αν έχουμε πολλούς και αξιόλογους νέους επιστήμονες, οι οποίοιγνωρίζουν την γλώσσα, την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της γείτονος χώραςκαι θέλουν να βοηθήσουν την πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον εκείνους τουςπολιτικούς που πιστεύουν σε μία αξιοπρεπή και εθνωφελή εξωτερική πολιτική.Φοβούμαι ότι μεγάλο μέρος τουρκολογικών αναλύσεων παράγεται απόπολιτικοεπιστημονικά ιδρύματα, που έχουν εκ των προτέρων ταχθεί υπέρ τωνελληνικών υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Προτείνω να δημιουργηθεί, μεχρηματοδότηση ιδιωτών που αγαπούν τον τόπο μας, ένα ίδρυμα στη μνήμη του ΝεοκλήΣαρρή, το οποίο θα αξιοποιήσει νέους επιστήμονες που γνωρίζουν ή μαθαίνουν τηντουρκική γλώσσα και ιστορία και επιθυμούν να θέσουν τις γνώσεις τους στηνυπηρεσία μιας πιο δυναμικής εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζω να υπάρχουν και σήμεραεθνικοί ευεργέτες για να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Είναι ευκαιρίανα βάλουμε νέα παιδιά με καθαρό μυαλό να μελετήσουν τα μυστικά που κρύβει τοπαρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας.
Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του Νεοκλή Σαρρή!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 36600

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>