Υπέρενός προγράμματος σπουδών για τα Θρησκευτικά, με διαθρησκειακάχαρακτηριστικά εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.
Ο κ.Καλαντζής στις 12 Φεβρουαρίου μίλησε στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιταςτης Αδελφότητας Εκπαιδευτικών Κληρικών Ελλάδας «Κοσμάς ο Αιτωλός» και ανέπτυξετην άποψή του για την ανάγκη το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών ναπροσανατολιαστεί και στη βάση του διαθρησκειακού χαρακτήρα.
ΟΓενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιάννης Καλαντζής μιλώντας στην εκδήλωση τωνεκπαιδευτικών Θεολόγων επισήμανε πως «στο συγκεκριμένο πολιτισμικό περιβάλλονκαι στη συγκεκριμένη χώρα αν κάποιος δεν διδαχθεί στο σχολείο, αν κάποιος δενμάθει -προσοχή, όχι να πιστέψει, αυτό είναι δικό του θέμα- τις βασικές αρχέςτης Ορθοδοξίας, τότε δεν θα καταλάβει ποτέ τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τιςσυνήθειες της χώρας στην οποία ζει. Ο αλληλοσεβασμός έρχεται μέσα από τη γνώση.
Μητέρατης μισαλλοδοξίας, του μίσους και της δυσανεξίας στην διαφορετικότητα είναι ηάγνοια. Για αυτό είναι κρίσιμο στα σχολεία μας να διδάσκονται και οι αρχέςάλλων θρησκειών. Τα Θρησκευτικά είναι μια άσκηση ανοχής, μια απόδειξη αγάπης,αλλά αν εκείνος που διδάσκει δεν το αντιλαμβάνεται τότε μπορούν να μετατραπούνσε μάθημα μίσους και αρνητικών διακρίσεων».
Τοζήτημα του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών προκαλεί ποικίλεςσυζητήσεις στους κύκλους των Θεολόγων, αλλά και στο εσωτερικό της ΕλλαδικήςΕκκλησίας.
Η μιατάση που προέρχεται από παραδοσιακούς κύκλους της Θεολογίας αλλά και ιεραρχώντης Εκκλησίας υποστηρίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να έχειομολογιακό χαρακτήρα, δηλαδή να δίνει έμφαση στη διδασκαλία της ΟρθόδοξηςΘεολογίας και του δόγματος.
Στοναντίποδα, η άλλη τάση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει ναεκσυγχρονιστεί και να περιλαμβάνει όχι μόνο στοιχεία της Χριστιανικήςδιδασκαλίας, αλλά και στοιχεία από τις άλλες μεγάλες γνωστές Θρησκείες.