Συνάντησηεργασίας με θέμα «Πολιτεία και Εκκλησία: Σχέσεις συνεργασίας σε μία εποχήκρίσης»
Ηπρώτη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων τουΥπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Πολιτείακαι Εκκλησία: Σχέσεις συνεργασίας σε μία εποχή κρίσης» και με τη συμμετοχήιερέων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία τουΜακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και τηςπολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στησημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας επ’ ωφελεία τουανθρώπου αλλά και της κοινωνίας εν γένει, "συνεργασία που γίνεται ακόμηπιο επιτακτική σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τον τόπο περίοδο" όπωςανέφερε χαρακτηριστικά.
"Οι εταίροι μας", πρόσθεσε, "επιδιώκουν να μας μετατρέψουνσε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείςοφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαόςκαι τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος,οχήματα όπως η επιτροπή που είχε συσταθεί είναι εξαιρετικά χρήσιμα, υπό τηνέννοια ότι βοηθούν να επιλύονται τα όποια ζητήματα εν τη γενέσει τους στοπλαίσιο ψύχραιμου και νηφάλιου διαλόγου, ώστε αυτά να μην εξελίσσονται σεκρίσεις.
Τόνισε δε πως στο πλαίσιο του διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας,η Εκκλησία διατηρεί πάντοτε τις κόκκινες γραμμές της.
Ο Μακαριώτατος δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένος από τησυνεργασία του με τα περισσότερα Υπουργεία, κάνοντας λόγο για «απίστευτηγραφειοκρατία, αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες τωνΥπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».
«Όταν η Εκκλησία επιχειρεί να πραγματοποιήσει και να επεκτείνειτο κοινωνικό και το προνοιακό της έργο, πάντα ξαφνικά παρουσιάζονταιπροσκόμματα πάσης φύσεως» είπε. Και συνέχισε: «Δεν μπορεί για την έκδοση άδειαςλειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερα από τρίαχρόνια σε μία μάλιστα περίοδο που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο νααναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας.
"Δεν μπορεί ουσιαστικά η Πολιτεία να της στερεί τηδυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο πουαυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής",τόνισε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή, τέλος, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τοπρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ" ο Μακαριώτατος επισήμανε πως "δεν μπορεί ηΕκκλησία να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία σε σχέση με την αξιοποίηση τηςπεριουσίας της με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τουςεπίδοξους γερμανούς επενδυτές". "Φαίνεται πως η Εκκλησία στη χώραμας, παρά τη μακρόχρονη προσφορά της στον λαό και το έθνος, αντιμετωπίζεται ωςοργανισμός βήτα και γάμα κατηγορίας" κατέληξε.