ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗΘΕΟΛΟΓΩΝ
Παράρτημα ΝομούΤρικάλων
Κονδύλη &Σολωμού
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ. 24310 26549
Τρίκαλα 25/02/2012
Αριθμ. Πρωτ: 2
Μεαφορμή την ενημέρωση των καθηγητών κλάδου ΠΕ01 - Θεολόγων Ν. Τρικάλων, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Φύκας, έστειλε επιστολές στους Θεολόγους του Νομού με κοινοποίηση στους:
1. κ.Περ/κή Δ/ντρια Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας.
2. κ.Προϊστάμενο Τμήματος Επ/κής & Παιδ/κής Καθοδήγησης Θεσσαλίας.
3. ΠαιδαγωγικόΙνστιτούτο.
Επειδή η ενημερωτική επιστολήπεριέχει ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο και στα λεγόμενά μου στηνεκλογοαπολογιστική συνάντηση Θεολόγων, πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις.
Επί λέξει στη συνάντηση ανέφερα:"Ήδη βαδίζουμε σε ένα περίπου σχέδιο αποχριστιανισμού τηςπαιδείας μας αλλά και γενικά του Ελληνικού κράτους και δυστυχώς αυτοί οιολίγοι προσπαθούν να επιβληθούν στην πλειονότητα των Ελλήνων. Θα έχετεπληροφορηθεί ότι τελευταία ήρθε μια Εγκύκλιος για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχώντην οποία κατονόμαζε ως ημέρα αργίας όχι όμως και εκκλησιασμού τον οποίοθεώρησαν προαιρετικό έπειτα από απόφαση του συλλόγου των καθηγητών. Αλλά όπωςξέρετε τα μαθήματα των θρησκευτικών τείνουν από αυτή τη χρονιά να λάβουν θρησκειολογικόχαρακτήρα.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικάσε ορισμένα σχολεία τα οποία φυσικά δεν μιλούν καν για το Χριστό και για τηνπίστη μας. Και το κακό είναι ότι αυτό ξεκινά και από τις τάξεις τουΔημοτικού όπου γίνονται αναφορές και το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς σε αυτήτην τάση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας συμβάλλουν και κάποιοισυνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων καιέχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται "Καιρός" και αυτοίείναι κυρίως που εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείοΠαιδείας".
Ερωτώ λοιπόν:
1. Τι από τα λεγόμενά μου ενόχλησεπερισσότερο; Ότι το μάθημα χάνει τονΟρθόδοξο χαρακτήρα του και γίνεται θρησκειολογικό ή ποιοι κρύβονται πίσω απόαυτή την προσπάθεια;
2. Λόγο για το μάθημα και τα νέαπρογράμματα έχουν μόνο οι υπεύθυνοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που τασυνέταξαν και όχι οι μαχόμενοιεκπαιδευτικοί;
3. Με γενικότητες του τύπου ότι τομάθημα τώρα γίνεται: «ανοικτό και πλουραλιστικό», «λαμβάνει υπόψη του τιςαπαιτήσεις των καιρών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τιςχριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς και τα μεγάλαΘρησκεύματα» τι άλλο από θρησκειολογικό και συγκρητιστικό μπορεί να χαρακτηρισθεί;
4. Δυστυχώς ενώ κατά κόρον τονίζεταιότι τώρα «το νέο μάθημα» προάγει, «την κριτική κατανόηση, τον σεβασμό και τονδιάλογο μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις», γιατί κάθε καλόπιστος αντίλογοςχαρακτηρίζεται παραπληροφόρηση για την οποία πρέπει να ενημερωθούν υψηλάιστάμενα πρόσωπα;
5.Οι συντάκτες των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά ισχυρίζονται ότιδεν προωθoύν την αποδόμηση τουΟρθοδόξου ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος. Μιααπλή ανάγνωση όμως του νέου προγράμματος σπουδών δείχνει ακριβώς το αντίθετομια και εγκαταλείπεται το αγιογραφικόκαι αγιοπατερικό περιεχόμενο του.
6. Με τα νέα προγράμματα θρησκειολογικήύλη απὸ τη Β’ Λυκείου κατεβαίνει στην Α’Γυμνασίου αλλά και στο Δημοτικό μεσυνέπεια την πνευματική ζημιά και γνωσιολογική σύγχυση των Ορθοδόξωνμαθητών.
7. Από την Α’ Γυμνασίου (αλλά και στο Δημοτικό) οι μαθητές θα διδαχθούνθέματα όπως: Ιουδαϊσμός ,Τορά,Μπατ Μπιτσβά, Τείχος Δακρύων, Ταλμούδ, προσανατολισμόςσυναγωγής / τζαμιού, σχήμα,χώροι, επίπλωση, φωτισμός, διακόσμηση κ.α. Για το Ισλάμ, το Κοράνι, τιςτέχνες στο Ισλάμ (υφαντά, τέχνες του βιβλίου / καλλιγραφία, διακοσμητικέςτέχνες, αραβουργήματα, κεραμικά). Για τονΙνδουϊσμό, τον Βουδισμό, Ταοϊσμό, Κομφουκιανισμό και τον Λάο Τσε στην Κίνα : Ναός της Μινάκσι, Μπεναρές (προσκύνημα),λουτρό στον Γάγγη, ο Σίβα ως Ναταράγια, ιερές αγελάδες, ιεροτελεστίες, Μαντάλα• Βουδισμός: Αγάλματα του Βούδα, παγόδες, μοναστήρια του Θιβέτ, κάψιμο λιβανιού• Ταοϊσμός: Άγαλμα του Λάο Τσε στην Κίνα, το γιν και το γιανκ, ο μεγαλύτεροςθρησκευτικός κανόνας στον κόσμο • Κομφουκιανισμός: Ναοί στην Κίνα . Πρόσωπα,αξίες • Ινδουϊσμός. Ρ. Ταγκόρ: «Ο εραστής του Θεού» • Βουδισμός. Σιντάρτα:Μεταστροφή και φωτισμός • Ταοϊσμός. Λάο-Τσε: Κοιτάσματα σοφίας •Κομφουκιανισμός. Κομφούκιος: Ηθική και κοινωνική φιλοσοφία. Μάλιστα προτείνεται για τους μαθητές η γνωριμία των χώρων λατρείας τωνμονοθεϊστικών θρησκειών ακόμη και με επίσκεψη σ΄αυτούς.
8. ΣτηΒ΄ Γυμνασίου μέχρι τώρα διδάσκονταν ηΚαινή Διαθήκη. Στα νέα προγράμματα υπάρχει μόνομια μικρή αναφορά σε λίγα θαύματα και διδασκαλίες του Χριστού και οι μαθητές θα μελετούν κυρίωςθέματα όπως: Η απεικόνιση του Θεού σεάλλες θρησκευτικές παραδόσεις • Ιουδαϊσμός • Ισλάμ • Ανατολικές θρησκείες. ΟΙησούς Χριστός στο Κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ. Γνώμες συγχρόνων γιατον Ιησού, ενός Εβραίου (π.χ. Μπούμπερ), ενός Ινδουϊστή (π.χ. Γκάντι) και ενόςαγνωστικιστή (π.χ. Μαρσέλ Μαρσώ). Ιερές Γραφές των θρησκειών: Βίακαι καταλλαγή: Κοράνιο, Βέδες, Βουδιστική Τριπιτάκα, ηινδική-τζαϊνιστική αρχή της αχίμζα, τηςμη βίας προς όλα τα ζωντανά όντα και του σεβασμού της ζωής • Μεγάλα παγκόσμιαέπη: Αντιπαλότητα και διαμάχες: Γιλγαμές, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Μαχαμπάρατα,Ραμάγιανα κλπ. • Διαφορές και ομοιότητες στηλατρεία Ορθοδόξων – Καθολικών και άλλα παρόμοια θέματα.
9.Στην Γ΄ Γυμνασίου η εκκλησιαστική ιστορία που διδάσκεται μέχρι σήμερααντικαθίσταται από θέματα όπως: Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών • Οικουμενική κίνηση • ΘεολογικοίΔιάλογοι. Η συνάντηση των τριώνμονοθεϊστικών θρησκειών στην Ευρώπη. Φονταμενταλισμός στις θρησκείες τουκόσμου • Ισλάμ • Ιουδαϊσμός • Ινδοϊσμός. Γέροντας Πορφύριος. Το χάρισμα της πνευματικής πατρότητας • Ν.Νησιώτης. Ο οραματιστής της ενότητας • Κάλλιστος Γουέαρ. Μια ορθόδοξη φωνή στησύγχρονη Δύση • Μητέρα Τερέζα, η «αγία των φτωχών». Αγώνας γιατην ανακούφιση των αναξιοπαθούντων • Ντ. Μπονχέφερ. Ο μαρτυρικός αγώναςκατά του ναζισμού • Μ. Ντ. Τούτου. Ο υπερασπιστής της ισότητας και τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέριμνα για τους πάσχοντες από AIDS • Μ. Γκάντι. Ο κήρυκαςκαι μάρτυρας της ειρηνικής αντίστασης •ΔαλάιΛάμα. Ένας θρησκευτικόςηγέτης χωρίς πατρίδα. Το μεγάλο ζήτημα της θεοδικίας στο Ισλάμ (κισμέτ)• Πώς νοείται η σωτηρία τουανθρώπινου προσώπου στον Χριστιανισμό και στις απω-ανατολικές παραδόσεις τουΙνδοϊσμού και του Βουδισμού• Ινδοϊσμός - Ανακύκληση των υπάρξεων, ανταπόδοσητων έργων, συνεπώς και του κακού - Ο κόσμος "παιχνίδι" (λίλα) τουΘεού και η δημιουργία της κοσμικής πραγματικότητας - Ο αισθητός κόσμος τηςάγνοιας και της πλάνης - Ανθρωπος, άσκηση και περισυλλογή: Αποδέσμευση από τονκόσμο της πλάνης και οι δρόμοι για την σωτηρία (κάρμα-μάργα, γιόγκα) - Το έσχατο Τέλος (Μόξα): Ο άνθρωπος σταγόναβροχής που πέφτει στον «ωκεανό της γνώσης» (το τέλος των θανάτων και τωνεπαναγεννήσεων) • Βουδισμός - Η ζωή είναι πόνος - Ανακύκληση των υπάρξεων,ανταπόδοση των έργων και του κακού - Ιδεώδες: Η άρση του πόνου πουεξασφαλίζεται με την άρση της επιθυμίας - Δρόμοι για την απολύτρωση: Τέσσεριςευγενείς αλήθειες και οκταπλή ατραπός - Το έσχατο Τέλος (Νιρβάνα): Το τέλος τωνθανάτων και των επαναγεννήσεων. ΦεμινιστικήΘεολογία. Αντιλήψεις θρησκειών για το τέλος του κόσμου.
10. Ένα μάθημα θρησκευτικών με τέτοιο προσανατολισμό«καθίσταται ἕνα οὐδέτερο,ἄχρωμο καὶ ἄγευστο μάθημα, τὸ ὁποῖο χάριν τῆς οὐδετερότητος θυσιάζει τὶς ἰδιαιτερότητεςτῶν διαφόρων θρησκευτικῶν μορφωμάτων καὶ χάριν τοῦ πλουραλισμοῦ συρρικνώνει ἀφάνταστα(καὶ ἀνερυθρίαστα) τὸν πλοῦτο τῆς ὀρθοδόξου Παραδόσεως» όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννης Κ. Αγγελόπουλοςστην τεκμηριωμένη κριτική των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με θέμα: Θεολογικόυπόβαθρο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.
11. Με το συγκεκριμένο πανθρησκειακό περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών πως οι μαθητές θα καλλιεργήσουν την εθνική και θρησκευτικήτους συνείδηση κατά το Σύνταγμα και τους νόμους; Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολήτου κράτους και έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησηςτων Ελλήνων» (άρθρο 16, παρ. 2) ενώ και ο Νόμος 1566 «Για τηνοργάνωση και την λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»,προβλέπει ότι αυτή θα πρέπει να στοχεύει «στηνολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικώνδυνάμεων των μαθητών», βοηθώντας τους «να διακατέχονται από πίστη στα γνήσια στοιχεία τηςορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης». (1566/85 άρθρ.1).
12. Όλοι όσοιαντιδρούν σε κάθε κριτική των έργων τους, θα πρέπει εκτός από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, να αγωνιστούν στην πράξη γιαένα Ορθόδοξο ομολογιακό μάθημα, τηναδιοριστία των Θεολόγων, την υποχρεωτικότητα του μαθήματος σε όλη τηνεκπαίδευση και για το διορισμό Θεολόγων στα δημοτικά σχολεία.
13. Όλα αυτάαναφέρθηκαν καλόπιστα και με σκοπό να υπάρξει γόνιμος προβληματισμός. Ο θεολογικός κόσμος χρειάζεται ενότητα καισυνεργασία και όχι διαιρέσεις. Όσοι διασπούν την ενότητα πρέπει να τεθούν στοπεριθώριο.
ΟΠρόεδρος του Παραρτήματος Θεολόγων ΝομούΤρικάλων
Αιδ. Απόστολος Μανώλης
Αιδ. Απόστολος Μανώλης
Κοιν:
1. Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Νομού Τρικάλων
2. Περ/κή Δ/ντρια Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας.
3. ΠροϊστάμενοΤμήματος Επ/κής & Παιδ/κής Καθοδήγησης Θεσσαλίας.
4. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
5. Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
6. Θεολόγους Νομού Τρικάλων
Δείτε σχετικά και: