Εντονότατεςήταν οι διαμαρτυρίες των Θεολόγων του Ν. Τρικάλων προς τον Σύμβουλο Θεολόγωντου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου, για την επιχειρούμενημετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, στην επιμορφωτικήσυνάντηση την οποία διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκαςστο 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012.
Οκ. Γιαγκάζογλου δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα της αλλαγής τουχαρακτήρα του μαθήματος, τους παρόντες στη συνάντηση Θεολόγους... οι οποίοι μεσυνεχείς, έντονες και δυναμικές παρεμβάσεις έκαναν σαφές πως δεν θα δεχτούν τηνεφαρμογή στις σχολικές τάξεις του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά,διότι διαφωνούν κάθετα, όχι με την εφαρμογή σύγχρονων μορφών διδασκαλίας, όπωςψευδώς ισχυρίζονται οι εμπνευστές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά με το«πολυθρησκειακό μωσαϊκό» που αντικαθιστά την μέχρι σήμερα αποδεκτή καισυνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή του μαθήματος.
Ηδυναμική αντίδραση, την οποία προφανώς δεν ανέμενε ο Σύμβουλος του ΠαιδαγωγικούΙνστιτούτου, δημιούργησε κλίμα διαρκούς έντασης σε όλη τη διάρκεια τηςσυνάντησης. Ο κ. Γιαγκάζογλου, κάτω από την πίεση των Θεολόγων των Τρικάλων,αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των Θεολόγων που μετείχαν στη σύνταξη τουνέου Προγράμματος Σπουδών και τέλος να απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από τηνημερίδα!.
Όπωςπληροφορηθήκαμε επίσης, ο κ. Γιαγκάζογλου, θέλοντας να δώσει την εικόναανθρώπου ανοιχτού στο διάλογο, κατηγόρησε την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και τονκαθηγητή της Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλή Ρεράκηότι τους απηύθυνε προσκλήσεις συνεργασίας για την κατάρτιση των Προγραμμάτωνσπουδών, αλλά εκείνοι δεν αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις του. Μάλιστα συγκεκριμέναγια τον κ. Ρεράκη ανέφερε ότι για την άρνησή του επικαλέστηκε αφενός λόγουςαπόστασης και αφετέρου λόγους μη - έγκαιρης κάλυψης των εξόδων μεταφοράς του!
Γνωρίζουνόμως καλά οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ», ότι ουδέποτε εστάλη τέτοιαπρόσκληση ούτε στην ΠΕΘ ούτε στον κ. Ρεράκη. Η συγκρότηση της Επιτροπής με τηγνωστή σε όλους πλέον επιλεκτική επιλογή και συμμετοχή σε αυτήν Θεολόγων τουΚΑΙΡΟΥ, είχε άλλωστε καταγγελθεί τότε άμεσα και εγγράφως τόσο από τηνΠανελλήνια Ένωση Θεολόγων όσο και από το Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης.Στις καταγγελίες εκείνες δεν δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση.
Οκ. Στ. Γιαγκάζογλου έκανε ακόμη, επανειλημμένα αναφορά και στα θεολογικάιστολόγια, για τα οποία μίλησε με τρόπο σκληρό και απαξιωτικό, φανεράεκνευρισμένος για την κριτική που ασκείται στον ίδιο και στους συνεργάτες του,θεωρώντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν τα ιστολόγια και όχι τα νέαΠρογράμματα Σπουδών που συνέταξε ο ίδιος και η ομάδα των ομοϊδεατών του.Προφανώς θα επιθυμούσε την εγκάρδια αποδοχή των αποφάσεών του από σύσσωμο τονκλάδο των Θεολόγων. Διαπιστώνει όμως καθημερινά κάτι που πολύ καλά γεύτηκε σταΤρίκαλα ότι, δηλαδή, οι σχεδιασμοί του να αποσυνδέσει το θρησκευτικό μάθημα από«τη ζωντανή εκκλησιαστική πατερική παράδοση και να το συνδέσει με μιαμεταπατερική θεολογία της πολυπολιτισμικότητας», όπως έχει καταγγελθεί τοντελευταίο καιρό από πολλές κατευθύνσεις, δεν γίνονται αποδεκτοί από τουςΘεολόγους των σχολείων.
Τηναντίδραση των Θεολόγων των Τρικάλων ήρθε να συμπληρώσει το απόγευμα της ίδιαςμέρας νέα δυναμική και έντονη παρέμβαση Θεολόγων της Θεσσαλονίκης σε ημερίδαπου διοργάνωσαν τρεις Σύμβουλοι Θεολόγων της Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας καιπάλι ομιλητή τον κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου.
Σ΄αυτές τις αντιδράσεις, επίσης, πρέπει να προστεθούν και οι έντονες φωνέςδιαμαρτυρίας που ακούστηκαν και σε άλλες παρόμοιες ενημερωτικές συναντήσεις πουδιοργανώθηκαν και σε άλλα μέρη της χώρας.
Οιαντιδράσεις των Θεολόγων αναμένεται να γιγαντωθούν καθώς οι Θεολόγοι πολλώντοπικών παραρτημάτων της ΠΕΘ βρίσκονται σε αναβρασμό, συνεχή επικοινωνία καισυντονισμό των ενεργειών, τους αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη καιγια δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου τηςαπόσυρσης του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά, ώστε να μηνμετατραπεί το χριστιανικό ορθόδοξο μάθημα σε άχρωμο και ουδέτεροθρησκειολογικό. Οι νεωτεριστές Θεολόγοι και αποδομητές του θρησκευτικούμαθήματος οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αντιδράσεις πριν αυτέςοδηγήσουν σε διαιρέσεις το θεολογικό σώμα. Εκτός κι αν αυτό επιδιώκουν…