Αλλαγή νοοτροπίαςχρειάζεται
Του ΓιώργουΝ. Παπαθανασόπουλου
Η"σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον αγροτικό τομέα" θασυζητηθεί στο Λεωνίδιο την προσεχή Κυριακή, 18 Μαρτίου, με πρωτοβουλία φορέωνοικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Τέτοιεςσυναντήσεις οπωσδήποτε κάτι θετικό προσφέρουν, εφόσον προκύπτουν από αυτέςπρακτικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι να απαλλαγούμε από τιςπαλιές και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Και μια τέτοια αντίληψη αποπνέει η σχετική ανακοίνωση. Γράφει ότι σκοπός τηςσυνάντησης είναι " να δώσει τηνευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και ενός κατ' αρχήν προσανατολισμού, για τησυνάρθρωση όλων των παραγωγικών, αλλά και εθελοντικών και κοινωνικών δυνάμεων,για τη μεγιστοποίηση της Τοπικής Ανάπτυξης με αυτάρκεια και βιωσιμότητα,λαμβάνοντας υπόψη εμπειρίες από άλλες περιοχές της Ελλάδος". Συγγνώμη,αλλά ο σκοπός γράφτηκε σε γλώσσα πουπρέπει να ξεχάσουμε. Για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια πρώτα πρέπει νααποκτήσουμε σαφήνεια σε όσα λέμε και ακρίβεια σε όσα κάνουμε.
Η ποιότητατης συνάντησης ελπίζω να είναι διαφορετική. Με την ευκαιρία πάντως αυτή θέλω νασημειώσω πως πέρα από τις ανταλλαγές απόψεων που θα υπάρξουν εκείνο που κυρίωςχρειάζεται είναι η αλλαγή νοοτροπίαςστους ίδιους τους επιχειρηματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, εστιάτορες κ.λ.π.,όπως επίσης στην πολιτική εξουσία, στη δημοτική αρχή και στον τραπεζικό χώρο.Έχουμε, ως έθνος, αρετές σπουδαίες όπως αξιοσύνη, σύνεση, αξιοπρέπεια,εφευρετικότητα, εντιμότητα, σωφροσύνη, νοικοκυρεμένη διαχείριση. Τώρα, με τηνκρίση, είναι αναγκαίο να τις αναπτύξουμε στο έπακρο. Δεν είμαστε κακομοίρηδες,κομπιναδόροι και απολίτιστοι, όπως μας εμφανίζουν. Είμαστε απόγονοι αυτών πουδίδαξαν τον δυτικό πολιτισμό και των οποίων το έργο είναι άφθορο στον χρόνο.
Αλλαγήνοοτροπίας λοιπόν. Και αυτό σημαίνει ο καθένας να είναι περήφανος για όποιαεργασία κάνει, να επιχειρεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο, να είναι και νααισθάνεται πετυχημένος στον τομέα του και να διεκδικεί τα πρωτεία στονανταγωνισμό. Ο αγρότης να αισθάνεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο τηςΟικονομίας και σημαντικό παράγοντα της ανάπτυξης. Με σωστή διαχείριση τηςπεριουσίας του, με καινοτόμες ιδέες, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, με σωστήεμπορική πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση μπορεί να παραγάγει πλούτο για τονεαυτό του και για την κοινωνία. Ο κτηνοτρόφος, από την πλευρά του, δεν είναιμόνο για τις στοιχειώδεις εργασίες, αλλά πρέπει να προχωρεί στη μεγιστοποίησητης οικονομικής αξιοποίησης όλων των προϊόντων που παράγουν τα ζώα του. Πρέπεινα πιστέψει πως δεν είναι απλά ο "τσοπάνης" των παλαιών εποχών, αλλάένας επιχειρηματίας με μοναδικές δυνατότητες. Με τον πλούτο που μπορεί ναπαραγάγει, και στο μαντρί του ακόμη μπορεί να δημιουργήσει εξαίρετες συνθήκεςδιαβίωσης, για τον ίδιο και για την οικογένεια του. Μια πρόταση σήμερα σεκτηνοτρόφο να τυποποιήσει τα προϊόντα του και με σύγχρονους τρόπους ναδιευρύνει την αγορά πώλησης τους, ίσως του προκαλούσε γέλιο…Κι όμως αν νιώσειτις δυνατότητες του και πεισθεί πως δεν υστερεί σε τίποτε από τον ευρωπαίο ήαμερικανό "ράντσερ" μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην επιχειρησιακήανάπτυξη και ευημερία του τόπου.
Ευαίσθητοςκαι εξίσου σημαντικός τομέας στην ανάπτυξη της περιοχής είναι της φιλοξενίας.Ανάπτυξη σημαίνει εστιατόρια με άψογες τουαλέτες, καθαρότατες κουζίνες, προσωπικόπου το ίδιο αποπνέει αρχοντιά και καθαριότητα και που διακρίνεται για τουςευγενικούς του τρόπους. Τα φαγητά να παράγονται με υλικά άψογα και ντόπια όπουείναι δυνατό, και βέβαια να επιδεικνύεται το παραδοσιακό ήθος, ως προς τιςαποδείξεις και την απόδοση λογαριασμού. Τα ξενοδοχεία να έχουν σε επάρκεια ταστοιχειώδη των αναγκών του μέσου ευρωπαίου πολίτη, ανταγωνιστικές τιμές και τηνπαραδοσιακή ευγένεια. Το περιβάλλον ευνοεί τον αγροτουρισμό, που μπορεί ναγνωρίσει ανάπτυξη, φτάνει να υπάρξει σωστή οργάνωση. Οι έμποροι να μειώσουν στοελάχιστο το ρίσκο, να προσαρμοστούν στις καταστάσεις και να γίνουν, με τις υπηρεσίες, τις τιμές και την ποιότητα,ελκυστικοί στον πελάτη.
Τοκράτος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη, με την Παιδεία, ναι με την Παιδεία. Προημερών είχα γράψει άρθρο με τίτλο "Μηδέν Παιδεία, μηδέν ανάπτυξη".Αφορμή η καμπάνια της ιταλικής έγκριτης οικονομικής εφημερίδας "24Ώρες" με τον ίδιο τίτλο. Οι ιταλοί αρχίζουν να κατανοούν ότι η ανάπτυξηστην προβληματική τους οικονομία πρέπει να ξεκινήσει από το "άλφα" κι επομένως από τηνΠαιδεία, που καλλιεργεί νοοτροπία. Στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, έλειψε ηΠαιδεία της επιχειρηματικότητας, της εφευρετικότητας, της καινοτομίας, έλειψε ηπεποίθηση ότι τα χρήματα βγαίνουν από την εργασία και όχι από τον όποιουεπιπέδου τζόγο. Με την Παιδεία οι νέοι πρέπει να μάθουν τις υψηλές αξίες πουέχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και πως για να επιβιώσει μιαΠολιτεία οι πολίτες της πρέπει να είναι πετυχημένοι σε όποια εργασία κάνουν καιπαράλληλα να αποκτήσουν ισχυρά όπλα για την ανάπτυξη και την προστασία τηςΔημοκρατίας. Η Παιδεία βοηθά και στην πάταξη της διαφθοράς. Μελέτη που έγινε σε124 χώρες έδειξε πως όπου το επίπεδο της Παιδείας είναι υψηλό, εκεί η διαφθοράείναι μικρή.
Πέρα από τηνΠαιδεία χρειάζονται για την ανάπτυξη υποδομές, πρακτική βοήθεια, αυστηρή τήρησητων περιβαλλοντικών διατάξεων και γενικά των Νόμων, μείωση της γραφειοκρατίαςκαι, φυσικά, πάταξη της διαφθοράς και της κομματικής πελατειακής αντίληψης.Στις υποδομές και στο περιβάλλον καθοριστικός είναι και ο ρόλος της ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης. Τέλος οι Τράπεζες απέτυχαν ως γραφειοκρατικά ιδρύματα και, γιατην επιβίωση τους, πρέπει να αλλάξουν και αυτές νοοτροπία. Έχουν βέβαια πικρήεμπειρία από την προώθηση της κατανάλωσης και των "μαϊμούδων"επενδύσεων, αλλά από το σκόρπισμα πήγανε στο ισοπεδωτικό κλείσιμο τηςστρόφιγγας, που οδηγεί τις υγιείς επιχειρήσεις στον αφανισμό. Αλλαγή νοοτροπίας λοιπόν σε όλα.-