Για λόγους ασφαλείας
Αδύνατον για ελληνικής καταγωγής Τούρκους πολίτες να αποκτήσουνιδιοκτησία στην Ίμβρο
Διακρίσεις σε βάρος των Ελληνορθόδοξων πολιτώνεξακολουθούν να υφίστανται στην Τουρκία, καταγγέλλει δικηγόρος πολλών Ελλήνωνπου επιχείρησαν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο.
Η εφημερίδα «Ταράφ» έφερε στη δημοσιότητα απόφασητου τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, που ακυρώνει πράξη του κτηματολογίου τηςΊμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε Τούρκο υπήκοο, χριστιανό ορθόδοξο, τίτλοςιδιοκτησίας στην Ίμβρο.
«Οι κινήσεις του πληθυσμού και των ακινήτων στανησιά Ίμβρος και η Τένεδος, νησιά που επηρεάζουν αποφασιστικά την ασφάλεια τωνΣτενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν σημαντικό θέμαασφαλείας» αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του τουρκικού ανώτατουδικαστηρίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από δικαστική πίεση, που άσκησεο δικηγόρος των ενδιαφερομένων.
Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψητους «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τις εγκυκλίουςδιαφόρων υπουργείων και εκπροσώπων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας»,προστίθεται στην απόφαση, που συνδέει αυτόν τον περιορισμό με την κατάσταση πουεπικρατεί στη δυτική Θράκη, αλλά και με «δραστηριότητες ιεραποστόλων» στηνΤουρκία.
«Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν κηρυχθείαπαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και περιοχή ασφαλείας και απαγορεύεται η αγοράή ενοικίαση ακινήτων από αλλοδαπά πρόσωπα» αναφέρει η απόφαση του ΣυμβουλίουΕπικρατείας, χωρίς ερμηνεία στο θέμα εξομοίωσης Τούρκων πολιτών με αλλοδαπούς.
Το σκεπτικό της απόφασης του ΣυμβουλίουΕπικρατείας, που εισάγει δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος Τούρκων υπηκόων με βάσητο θρήσκευμα, είχε χαρακτηριστεί «απόρρητο» για λόγους «κρατικής ασφάλειας» καιχρειάστηκε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο της Προύσας για να δοθεί στηδημοσιότητα.
Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπήτης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από την οποία δεν υπάρχει έως στιγμής αντίδραση.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει τοθέμα, αλλά αρμόδιες πηγές έχουν διευκρινίσει παλαιότερα ότι η κυβέρνησηπροσπαθεί, με την αλλαγή του Συντάγματος και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου,να καταργήσει τις δυνατότητες παρέμβασης στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας σεθέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας.
Αντίδραση για την υπόθεση αναμένονται και από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή, στελέχη της οποίας παρακολουθούν την πρόοδο των αλλαγών πουθα εξασφαλίσουν την ισοπολιτεία των Τούρκων πολιτών και τη δίκαια αντιμετώπισηόλων των πολιτών της ΕΕ.
Τα Νέα/ 02/04/2012