Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι Πατριάρχες Κύριλλος και Μάξιμος συζήτησαν τις προοπτικές διεύρυνησης της συνεργασίας των δυο Εκκλησιών στους τομείς της θεολογικής κατάρτισης και του προσκυνήματος. Επίσης εθίγησαν θέματα κοινού Ορθόδοξου ενδιαφέροντος. Οι Προκαθήμενοι αντάλλαξαν απόψεις επί των βασικών αρχών της διορθόδοξης συνεργασίας και ειδικότερα στα πλαίσια της προετοιμασίας της Πανορθοδόξου Συνόδου.
Μετά το πέρας των συνομιλών πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής παράσημου του Αγίου και Ευσεβούς Βασιλιά Βόριδος στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ανέφερε:
«Αγιώτατε, πεφιλημένοι αδελφοί αρχιερείς, Χριστός Ανέστη! Είναι μεγάλη μου χαρά η απονομή στο πρόσωπό μου της ανώτατης τιμητικής διακρίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας, δηλαδή του παράσημου του Αγίου και Ισαποστόλου Τσάρου Βόριδος. Όταν ένας Προκαθήμενος τιμάται διά της διακρίσεως μιας άλλης τοπικής Εκκλησίας, αυτό δεν οφείλεται τόσο στην προσωπική του προσφορά, όσο στην απόδειξη της εν Χριστώ ενότητός μας. Η απονομή στο πρόσωπό μου του παράσημου του ιδρυτού της Βουλγαρικής Ορθόδοξίας μου υπενθυμίζει κυρίως τη στενότητα των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας.
Εκπληκτικά παρόμοιες είναι οι ιστορικές πορείες των Εκκλησιών Ρωσίας και Βουλγαρίας: όπως ο λαός της Βουλγαρίας έτσι και οι λαοί της Ρωσίας του Κιέβου εβαπτίσθησαν χάρη στη θέληση και τις προσπάθειες των συνετών ηγεμόνων τους, στις καρδιές των οποίων έλαμψε το φως της πίστεως του Χριστού. Σύμφωνα με το λόγο του Θεού: Ὥσπερ ὁρμὴ ὕδατος, οὕτως καρδία βασιλέως ἐν χειρὶ Θεοῦ· οὗ ἐὰν θέλων νεύσῃ, ἐκεῖ ἔκλινεν αὐτήν (Παροίμ. 21.1). Πλησίασε ο καιρός όπως αναβλέψει πνευματικά ο Άγιος τσάρος Βόρις, ο οποίος πιστεύσας στο Μόνο Αληθινό Θεό, ὃς ἐποίησε τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν καὶ τὴν θάλασσαν καὶ πάντα τὰ ἐν αὐτοῖς(Πραξ. 14.15), οδήγησε στη Βάπτιση τον εμπιστευθέν σε αυτό από τη Θεία πρόνοια λαό. Δι΄αυτής της μεγάλης ιστορικής πράξεως έδωσε πράδειγμα σε ηγεμόνες άλλων χωρών, οι οποίοι έθεσαν αρχή του εκχριστιανισμού των υποτελών τους. Αυτή η καλή αρχή είχε συνέχεια στα ρωσικά εδάφη.
Ο Άγιος Ισαπόστολος και Βαπτιστής των Ρως Πρίκγιπας Βλαδίμηρος άρχισε να αναζητήσει την αληθινή πίστη την εποχή εκείνη, κατά την οποία στη Βουλγαρία ήδη υπήρχε Αυτοκέφαλος Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Πατριάρχη. Γι΄αυτό το λόγο όταν αποφάσισε να προσχωρήσει στην Ανατολική Ορθόδοξη χριστιανική πίστη και αποτάθηκε επ΄αυτού στην Κωνσταντινούπολη η μεταγλωττισμένη στα Σλαβικά Ορθόδοξη θεία λατρεία και τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία ήταν σε χρήση στο Βασίλειο της Βουλγαράις χρησιμοποιήθηκαν για το χριστιανικό φωτισμό της Ρωσίας. Πόσοι μοναχοί, ιερείς και διδάσκαλοι έρχονταν στη Ρωσία του Κιέβου από τη Βουλγαρία για να εργασθούν στο χώρο του χριστιανικού φωτισμού των προγόνων μας! Αυτοί οι ενάρετοι άνθρωποι συνέχισαν την αποστολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα ρωσικά εδάφη και εμείς τους θυμόμαστε πάντα μετά βαθιάς ευγνωμοσύνης.
Η ιστορία είναι πλούσια σε λαμπρά παραδείγματα της πνευματικής μας συγγένειας. Π. χ. μαθητής του διακεκριμένου Ιεράρχη και Πατριάρχη Τυρνάβου Ευθυμίου και φορέας της αγιορειτικής ησυχαστικής παραδόσεως ο Άγιος Κυπριανός δεν αναδείχθηκε απλά σε Μητροπολίτη Μόσχας, αλλά σε συνεργασία με τον Όσιο Σέργιο του Ραντονέζ και άλλους Ρώσους ασκητές κοπίασε για την εμπέδωση του Ορθόδοξου χριστιανισμού στη Ρωσία και για την προστασία αυτής από τους εχθρούς.
Συνεπώς, οι λαοί μας άπαξ και διά παντός συνδέθηκαν δι΄ισχυρών πνευματικών δεσμών. Και όταν άρχισε ο μεγάλος αγώνας για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Οθωμανικό ζυγό η Ρώσοι στρατιώτες θεώρησαν αδελφικό τους καθήκον τὴν ψυχὴν αὐτῶν θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτῶν (Ιω.15.13).
Η σημερινή κοινωνία, από την οποία οι άθεες δυνάμεις διώχνουν την πίστη στο Χριστό και Σωτήρα ημών και τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες, έχει έκτακτη ανάγκη από τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης για τις χριστιανικές καταβολές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ως εκ τούτου, οι αδελφές Εκκλησίες μας έχουν υψηλή ευθύνη να κρατήσουν τους υπό διαποίμανση λαούς τους να μην υποκύψουν σε πειρασμούς του σύγχρονου κόσμου, αλλά να επιδιώκουν την ενότητα μεταξύ τους με βάση το σταθερό θεμέλιο της κοινής μας πίστεως.
Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε πρόθυμοι και στο εξής σε συνεργασία με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Βουλγαρίας και άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της εντεταλμένης από το Θεό ενότητας των Ορθοδόξων χριστιανών, για την διεύρυνση της διμερούς μας συνεργασίας στους τομείς, που χαράξαμε σήμερα. Αγιώτατε, αγαπητέ Αδελφέ, και πάλι Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και την υψιλή τιμητική διάκριση.
Διά πρεσβειών του Αγίου και Ισαποστόλου Ευσεβούς Τσάρου Βόριδος να Σας επιδαψιλέψει ο Κύριος ειρήνη και ευλογημένη ενίσχυση των σωματικών και ψπνευματικών δυνάμεων, να στηρίξει την Αγιωτάτη Εκκλησία της Βουλγαρίας και να συσφίξει ακόμα περισσότερα τους ανέκαθεν αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των Εκκλησιών και των υπό διαποίμανσή μας λαών μας.
Χριστός Ανέστη!»