Η γνωστή για τις προκλητικές και εθνικά απαράδεκτες θέσεις της περί «συνωστισμού» στη Σμύρνη κατά την εθνική καταστροφή του 1922 Μαρία Ρεπούση ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά, με την ιδιότητα της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς μάλιστα, θέλει να καταργήσει και τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό στα σχολεία!
Σύμφωνα με όσα πιστεύει, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός δεν έχει καμία θέση στο σύγχρονο ελληνικό - ευρωπαϊκό σχολείο. Οπως μάλιστα έλεγε, κατά πληροφορίες, στη Βουλή, έχει αποφασίσει να προωθήσει πρόταση νόμου για την κατάργησή του και έχει το πολιτικό θράσος να πιστεύει ότι είναι ποτέ δυνατόν κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αναπτύσσει ανάλογους απαράδεκτους «προβληματισμούς» η κυρία Ρεπούση, η οποία στις τελευταίες εκλογές εξελέγη -με επιμονή του Φ. Κουβέλη και διάφορες μεθοδεύσεις- βουλευτής στην Α' Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Ερευνας της ΔΗΜ.ΑΡ.
«Ανοίγουν αύριο τα σχολεία, μετά τις διακοπές του Πάσχα. Τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους ή τους καθηγητές τους θα υποχρεωθούν και πάλι να στηθούν στο προαύλιο για να προσευχηθούν. Αλήθεια, σε ποιο άλλο ευρωπαϊκό σχολείο γίνεται αυτό; Νομίζω σε κανένα. Γνωρίζετε εσείς κανένα σχολείο που να είναι υποχρεωτική η πρωινή προσευχή; Να είναι υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός; Και να υπάρχουν εικόνες αγίων στους τοίχους;» έγραφε στη σελίδα της στο facebook η ίδια την άνοιξη. Για να γίνουμε... Ευρώπη, δηλαδή, κατά την κυρία Ρεπούση, θα πρέπει να «ξηλωθούν» οι εικόνες των Αγίων από τα σχολεία και τα παιδιά άνω των έξι ετών να αποφασίζουν ως... ώριμοι πολίτες αν και κατά πόσο θα προσεύχονται ή θα εκκλησιάζονται.
Γνωστή από τις διατυπωθείσες σε εκπαιδευτικό εγχειρίδιο θέσεις της περί «συνωστισμού» στο λιμάνι, όπως περιέγραφε την καταστροφή της Σμύρνης η κυρία Ρεπούση, με την κάλυψη προφανώς του κ. Κουβέλη, δεν κάνει πίσω ούτε τώρα, χρόνια μετά και παρά την κατακραυγή. Προκλητική υπήρξε και η απουσία της από την απόδοση τιμής με ενός λεπτού σιγή των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού τον περασμένο Μάιο. Η ΔΗΜ.ΑΡ. τότε μιλούσε για «πρακτικούς λόγους» που κράτησαν μακριά κάποιους βουλευτές της, ενώ η ίδια η κυρία Ρεπούση δήλωνε ότι σέβεται τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού και δεν επιτρέπει σε κανέναν να το αμφισβητεί. Απαντώντας ωστόσο σε σχόλιο στο twitter, σημείωνε ότι «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» και ότι «δεν είναι ο χώρος εδώ για να κάνουμε ιστορική συζήτηση για τις γενοκτονίες και τη μνήμη. Στην Ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, οι απαντήσεις είναι σύνθετες...»
Πληροφορίες επιμένουν ότι η κυρία Ρεπούση επιθυμεί ακόμα την αναμόρφωση του νόμου πλαισίου για την Παιδεία, ενώ προωθεί μία ακόμα πρόταση, ώστε να μην υπάρχει πλέον μόνο ένα βιβλίο για κάθε τάξη.
Δημοκρατία/ 25/07/2012