Quantcast
Channel: ΑΚΤΙΝΕΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35855

Ιωάννης Τάτσης, Η Θεοτόκος απουσιάζει από τα Θρησκευτικά που ετοιμάζουν για το Γυμνάσιο

$
0
0

Η Θεοτόκος απουσιάζει από τα Θρησκευτικά που ετοιμάζουν για τοΓυμνάσιο
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ούτε μία φορά δεν αναφέρεται τοόνομα Θεοτόκος ή Παναγία ή Μητέρα του Θεού στα νέα προγράμματα σπουδών για ταΘρησκευτικά στο Γυμνάσιο. Οι «σύγχρονοι» Θεολόγοι που τα συνέταξαν θεωρούνπροφανώς αρκετή την αναφορά στο πρόσωπο της Θεοτόκου στις πρώτες τάξεις τουΔημοτικού σχολείου, όπου μεταξύ άλλων εξετάζουν τη θεματική ενότητα «Η Παναγίαστο Κοράνι» (Δ΄ τάξη Δημοτικού). Και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, σύμφωναμε το πρόγραμμα σπουδών που το Υπουργείο ετοιμάζεται να εφαρμόσει από τηνεπόμενη σχολική χρονιά, η Θεοτόκος απουσιάζει!

Μέχρι σήμερα η Καινή Διαθήκη διδάσκεταιστους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου. Ξεκινώντας από τον Ευαγγελισμό τηςΘεοτόκου και φτάνοντας μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου μελετώνται όλα τα σημαντικάγεγονότα της Θείας Οικονομίας, η διδασκαλία, οι παραβολές και τα θαύματα τουΧριστού με τη χρήση μεταφρασμένων περικοπών της Καινής Διαθήκης...
Το θρησκευτικό μάθημα στην τάξη αυτήδεν είναι μόνο εύληπτο για τους μαθητές αλλά και ουσιαστικό για την θεολογικήτους συγκρότηση. 
Με το νέο πρόγραμμα σπουδών η σε βάθοςμελέτη της Καινής Διαθήκης παύει πλέον να υπάρχει. Διατηρείται μόνο μια μικρήαναφορά σε λίγα θαύματα και διδασκαλίες του Χριστού σε μια ενότητα για τηνοποία αφιερώνονται μόλις τέσσερα δίωρα. Στην ίδια αυτή ενότητα εξετάζεται και«Ο Ιησούς Χριστός στο Κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ», ενώ στιςδραστηριότητες προτείνεται η επεξεργασία των απόψεων «ενός Εβραίου (π.χ.Μπούμπερ), ενός Ινδουϊστή (π.χ. Γκάντι) και ενός αγνωστικιστή (π.χ. ΜαρσέλΜαρσώ) για τον Ιησού».
Το περιεχόμενο του μαθήματοςΘρησκευτικών που προτείνεται με το νέο πρόγραμμα σπουδών για τη Β΄ Γυμνασίουεξετάζει επίσης την προβληματική «Εμείς και οι “άλλοι”» που μελετά «το πρόβληματης ετερότητας σήμερα» και έχει μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων τηνομαδοσυγκεντρωτική διδασκαλία «Οι Έλληνες δίπλα στους Εβραίους συμπατριώτεςτους» και «Εβραίοι ειρηνιστές για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».
Πέντε δίωρα αφιερώνονται στο κεφάλαιο«Διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες» όπου στα βασικά θέματα περιέχονται«Χριστιανοί που διώκουν Χριστιανούς», αναφορά στο Σχίσμα και «τα τραύματα τουσώματος της Εκκλησίας». Σε μια τέτοια ενότητα δεν θα μπορούσε να απουσιάζειαναφορά στο «ρόλο των θρησκειών, του πολιτισμού, του διαθρησκειακού καιδιαπολιτισμικού διαλόγου στη διαφύλαξη της ειρήνης».
Αναφέρθηκαν μόνο μερικά από ταπεριεχόμενα στο νέο μάθημα Θρησκευτικών που ετοιμάζεται για τη Β΄ τάξηΓυμνασίου. Η Καινή Διαθήκη δεν αποτελεί πλέον κεντρικό άξονα του μαθήματος αλλάεξετάζεται μόνο ακροθιγώς ως ένα ιερό βιβλίο που μας δίνει κάποιες πληροφορίεςγια το Χριστό, κατά τον τρόπο που το Κοράνι μιλάει για τον Αλλάχ. ΑποκάλυψηΘεού και σχέδιο της Θείας Οικονομίας παραχωρούν τη θέση τους σε μελέτηθρησκειών και φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από τις θρησκείες, την αντιπαλότητακαι τη σχέση μεταξύ αυτών.
Η «θεολογία της ετερότητας» που γέννησεη νεωτεριστική ελληνική ψευτοθεολογική διανόηση, οι διαθρησκειακοί καιδιαχριστιανικοί διάλογοι όπως αυτοί που καθημερινά διεξάγουν οι Οικουμενιστέςγίνονται τώρα αντικείμενο μελέτης για τους μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου.Είναι πλέον περιττό να μαθαίνουν αυτοί για την Θεοτόκο, τον Ευαγγελισμό, ταΠάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Κάποιοι Θεολόγοι αποφάσισαν ότιτα ελληνόπουλα δεν έχουν ανάγκη από τέτοια σωτηριώδη διδασκαλία αλλά πρέπει ναμάθουν καλά τις αρχές και τους κανόνες της πανθρησκείας, την αλληλοκατανόησηκαι τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των θρησκειών που εξυπηρετούν τηνπαγκοσμιοποιημένη Νέα Τάξη, για την επιβολή της οποίας εργάζονται εκείνοι καιτα αφεντικά τους.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 35855

Trending Articles