ΔΕΝ ΕΙΝΑΙμόνο τα εκατομμύρια των Βορειοκορεατών πουνιώθουν την υποχρέωση να θρηνήσουν υστερικά για τον χαμό του «αγαπητού ηγέτη».Στο ίδιο μοτίβο θλίψης κινείται και η Φύση, αφού όπως μεταδίδει το κρατικόπρακτορείο ειδήσεων ΚCΝΑ «περίεργα φυσικά φαινόμενα»έχουν παρατηρηθεί στην Βόρειο Κορέα μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σύμφωναμε το πρακτορείο, ο πάγος σε μια γνωστή λίμνη«έσπασε κάνοντας τόσο θόρυβο που έμοιαζε να συνταράσσει γη και ουρανό»,ενώ μια «μυστηριώδης λάμψη» παρατηρήθηκε σεκορυφή ιερού βουνού.
Στο μεταξύ έχει αρχίσει να αμφισβητείται τοπώς και πού πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η κινεζική ηγεσία ενημερώθηκε για τονθάνατο του δύο ημέρες αργότερα, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά. Και δεν είναιτο μόνο. Ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, Ουόν Σέι Χουν,ο οποίος δέχθηκε πολλές επικρίσεις για ανικανότητα επειδή δεν έμαθε εγκαίρωςτον θάνατο του δικτάτορα, κατέθεσε στη Βουλή της χώρας του ότι η Πιονγιάνγκψεύδεται για τις συνθήκες θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση,ο Κιμ πέθανε μέσα στο προσωπικό του τρένο το Σάββατο, όμως αυτό ήταν ψέμαεπειδή, όπως φάνηκε στις φωτογραφίες αμερικανικού δορυφόρου, το τρένο δενκινήθηκε καθόλου τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι ο Κιμαπεβίωσε στο σπίτι του.
«Παρακολουθούσαμε στενά τις κινήσεις τουμέχρι την Πέμπτη, ωστόσο την Παρασκευή δεν μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε», είπεο Ουόν. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ήθελε να πάει κάπου το Σάββατο το πρωί,αλλά πέθανε». Εάν έχει δίκιο, τότε η παραπληροφόρηση ίσως δείχνει πως υπήρξείντριγκα ή ακόμα και ύποπτες κινήσεις γύρω από τον θάνατο του Κιμ που, σύμφωναμε την επίσημη εκδοχή, πέθανε από καρδιακή συγκοπή σε ηλικία 69 ετών. Όμως οιΑρχές ίσως απλώς προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα γεγονότα για να δώσουν τηνεντύπωση ότι, σύμφωνα με την προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα στην κρατικήμυθολογία, ο «Λατρευτός Ηγέτης» άφησε την τελευταίατου πνοή την ώρα που υπηρετούσε τον λαό του και όχι στο κρεβάτι του.
Την ίδια στιγμή εντύπωσηπροκαλούν οι υποκλίσεις που οφείλουν να εκφράζουν οι Βορειοκορεάτες, τρεις φορές την ημέρα για να δείξουν τον σεβασμό τουςπρος το αποθανόντα ηγέτη τους. Όπως εξηγά ο Νοτιοκρεάτης πολιτειολόγος ΚιμΓιουνγκ Σου, με αυτό τον τρόπο εκφράζουν την πίστη τους στην κομμουνιστικήδυναστεία. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ το 1994,μία κίνηση σεβασμού ημερησίως ήταν αρκετή ως απόδειξη αφοσίωσης, εξηγεί οκαθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σογκάνγκ της Σεούλ. Είναιεδραιωμένο στη συνείδηση των Βορειοκορεατών ότι οφείλουν να εκφράζουν τη θλίψητους με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο όταν ο ηγέτης τουςπεθαίνει, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε υποψία για την πίστη τους.
Ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας, ο ΚιμΓιουνγκ Σου πήρε συνεντεύξεις από πολλούς βορειοκορεάτες πρόσφυγες σχετικά μετο κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Οι Βορειοκορεάτες γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο δείχνουν τη λύπη τους, τόσο το καλύτερο.Οι τελετές πένθους είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικές και οργανωμένες, είπε.Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη καθηγητή, η απόφαση της ηγεσίας του καθεστώτος νααπαιτήσει από τους Βορειοκορεάτες να υποκλίνονται τρεις φορές την ημέρα δείχνειότι η πίστη προς τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν λιγότερο ισχυρή από την αφοσίωση προςτον πατέρα του.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας ΚορέαςΚCΝΑ διαβεβαιώνει ότι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ συνωστίσθηκανστους τόπους προσκυνήματος σε διάστημα 24 ωρών. Ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέαςανέρχεται σε 24 εκατομμύρια.
«Φιλελεύθερος»23/12/2011