«Θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας γενίτσαρους!...»
Λάβρος κατά του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά, που εφαρμόζεται πειραματικά «και είναι ό,τι χειρότερο για τα οκτάχρονα!!!»
«Ορθοδοξία και σύγχρονη Θρησκευτική αγωγή» ήταν το θέμα που ανέπτυξε εις βάθος από του βήματος ο κ. Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Παιδαγωγικής - Χριστιανικής Παιδαγωγικής της θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών και το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιος Ένωσης θεολόγων, το απόγευμα του Σαββάτου (23/3, 7 μ,μ.). Ο κεντρικός ομιλητής έβαλε στην ακίδα του στοχάστρου του το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα θρησκευτικά ζητώντας την άμεση απόσυρση του «διότι αποδομεί ό,τι ιερό και όσιο έχουν τα παιδιά μας!»,
«Σοβαρές επιπτώσεις»
Προλογίζοντας ο π. Απόστολος Μανώλης, πρόεδρος του οικείου Παραρτήματος της Π.Ε.Θ., υπογράμμισε, κάνοντας παραλλήλως μιαν επίκαιρη μνεία, ανάμεσα στ' άλλα: «Καθ' όλη την διάρκεια της δουλείας από τους Οθωμανούς Τούρκους η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε ένα μεγάλο και διαρκές σχολείο ελπίδας, υπομονής, πνευματικής αντιστάσεως, ηθικής ελευθερίας και εθνικής αφυπνίσεως. Μόνον έτσι μπορούσαμε να επιτευχθεί η Παλιγγενεσία.
Σήμερα, τα σύγχρονα αδιέξοδα οδηγούν πολλούς στο σύνθημα "Επάνοδος σε μια ανθρωπιστική Παιδεία"- Αλλά Παιδεία «ου δεν βασίζεται στην χριστοκεντρική αγωγή και επιχειρεί τη θεμελίωση της στον δυτικό διαφωτισμό είναι καταδικασμένη οε αποτυχία.
Οι επιπτώσεις των νέων προγραμμάτων, που εφαρμόζονται προς το παρόν πιλοτικά σε κάποια σχολεία, πλήττουν σοβαρά το μάθημα των Θρησκευτικών. Οι επεμβάσεις αλλοιώνουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος...».
«Απαράδεκτα πράγματα»
Συμφώνως προς τον κ. Ρεράκη, «όπως στα εθνικά, έτσι και στα θρησκευτικά θέματα υπάρχει μια προσπάθεια αποδόμησης του θρησκευτικού αισθήματος. Αυτήν τη φορά», είπε, -"χτυπάνε" στο σχολείο, συγκεκριμένα σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, μ' ένα Πρόγραμμα, το οποίο δεν ξέρουμε πώς "ξεφύτρωσε" και έφθασε να βρίσκεται εν ισχύι, σε πειραματική, βέβαια, φάση. Έρχονται και διδάσκουν τα παιδιά, από 8 χρονών, νέες θρησκευτικές εκδοχές. Δηλαδή, έξι ανατολικές θρησκείες και τον Χριστιανισμό στις τρεις εκδοχές του: Ορθοδοξία, Ρωμαιοκαθολικισμός και Προτεσταντισμός,
Αυτό το πράγμα, όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, θα δημιουργήσει μία σύγχυση στα παιδιά μας. Δεν μπορούν σε τέτοια ηλικία να κατανοήσουν, να επεξεργασθούν και, προπαντός, να αφομοιώσουν τόσες πολλές θεωρίες, ιδέες, έννοιες από άλλες θρησκείες. Κι εμείς ρωτάμε: "Γιατί να μην μείνουν τα πράγματα έτσι όπως ήταν παλαιότερα όπου Το μάθημα της
Θρησκειολογίας γινόταν όταν ωρίμαζαν τα παιδιά στη Β' Λυκείου και στις προηγούμενες τάξεις με λίγα λογάκια κάθε φορά, ώστε ο μαθητής να εισέρχεται φυσιολογικά στην γνώση του θρησκευτικού φαινομένου;".
Αυτή η σκόπιμη, μεθοδευμένη ενέργεια γίνεται, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να κάνουν τα παιδιά μας, τρόπον τινά, γενιτσάρους από θρησκευτικής πλευράς. Με άλλα λόγια», εξήγησε ο κ. Ρεράκης, -για να αποδομήσουν από μέσα τους ό,τι ιερό και όσιο έχουν! Από πλευράς παιδαγωγικής δε, καθότι τυγχάνω παιδαγωγός, είναι ό,τι χειρότερο.
Σκεφθείτε, αντίστοιχο, εάν τα δικά σας παιδιά μπορούν να μάθουν μέσα από... εννέα Γλώσσες τα Ελληνικά! Να τους κάνουν, ταυτόχρονα, οπό 8 ετών, εννέα Γλώσσες για να τους μάθουν την Γλώσσα μας. Ή να τους κάνουν, συγχρόνως, εννέα Ιστορίες για να μάθουν Ελληνική Ιστορία! Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται!
Πρέπει», κατέληξε, «και οι υπεύθυνοι της Πολιτείας και οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας να το σκεφθούν πάρα πολύ καλά, να μελετήσουν αυτό το πρόγραμμα, το οποίο, Πραγματικά, καταστρέφει τη θρησκευτικότητα των παιδιών της Ελλάδος. Και να επαναφέρουν τα πράγματα εκεί που πρέπει. Είναι σε πειραματικό στάδιο και μπορεί να αποσυρθεί. Αν θέλουν να φτιάξουν πρόγραμμα τότε να φωνάξουν παιδαγωγούς και ψυχολόγους, οι οποίοι ξέρουν η πρέπει και πότε να διδαχθεί στα παιδιά».
Παρουσίες
Επακολούθησε συζήτηση με τα κοινό (σ,σ, ανάμεσα τους πολλοί ιερείς και ιερομόναχοι). Την επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Τ.Σ παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Αλέξιου, τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης κ, Χρήστος Μιχαλάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ, Γιώργος Τσίγκος, ο δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων κ. Κώστας Πατέρας, ο διευθυντής της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Τσέλιος, η κα, Ζέφη Νικολάου μέλος του Δ,Σ. της Ε,Λ,Μ.Ε,Τ, κ,ά.
Εφημερίδα «Διάλογος»25/03/2013
Δείτε και: