Νέα επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή, όταν έγινε η κηδεία των τεσσάρων χριστιανών που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, μετά από μια θρησκευτική διαμάχη που ξέσπασε στην πόλη Khusus έξω από το Κάιρο. Ήταν η τρίτη ημέρα από ένα ξέσπασμα θρησκευτικής βίας που δοκιμάζει τις δεσμεύσεις του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου για την προστασία της χριστιανικής μειονότητας της χώρας. Με το σούρουπο, τουλάχιστον ένα άτομο είχε πεθάνει από τις συγκρούσεις της ημέρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του Σαββατοκύριακου σε έξι.
Αργότερα την Κυριακή, ο Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε τον πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο Β’ για να τον καθησυχάσει. «Θεωρώ οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του καθεδρικού ναού μια επίθεση εναντίον μου, προσωπικά» είπε ο Μόρσι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.Ο πρόεδρος διέταξε έρευνα για τη βία και τις οδηγίες των δυνάμεων ασφαλείας «για την προστασία των πολιτών στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και υποσχέθηκε να προστατεύσει τόσο τους μουσουλμάνους όσο και τους χριστιανούς.
Εκατοντάδες χριστιανοί και μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό την Κυριακή για την κηδεία των τεσσάρων χριστιανών, φωνάζοντας για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αμέσως ανάμεσα στους πενθούντες και το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον ναό. Δεν ήταν ασαφές ποιος ξεκίνησε τη βία. Αλλά αργότερα δεκάδες αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα φάνηκαν να προσπαθούν να καθησυχάσουν τα πλήθη των νεαρών μουσουλμάνων οι οποίοι πετούσαν πέτρες και μολότοφ στους πενθούντες. Η όλη σκηνή έμοιαζε με πολιορκία του καθεδρικού ναού, ενώ άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα .Αργότερα, μερικοί από τους νεαρούς που είχαν επιτεθεί άρχισαν να χλευάζουν, κάνοντας άσεμνες χειρονομίες που αφορούν το σημείο του σταυρού. Η αστυνομία δεν έκανε καμία προσπάθεια να τους σταματήσει, ούτε από το να πετούν πέτρες προς τον καθεδρικό ναό, ούτε από το να προβάλουν τους Χριστιανούς, σημειώνει ο συντάκτης των New York Times.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του, είπε ότι οι πενθούντες είχαν αρχίσει τη βία και ότι η αστυνομία παρενέβη για να τη σταματήσει. Οι Κόπτες Χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10% των περίπου 85 εκατ. πολιτών της Αιγύπτου, ήταν ήδη ανήσυχοι για την κυριαρχία της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Όχι ότι οι σεχταριστικές έχθρες απουσίαζαν υπό τον Μουμπάρακ. Οι Κόπτες υπέστησαν διακρίσεις, ενώ σημειώνονταν επαναλαμβανόμενα επεισόδια θρησκευτικής βίας και η κυβέρνηση Μουμπάρακ είχε χειροτερέψει το πρόβλημα με την άρνηση της ύπαρξης του εγχώριου σεχταρισμού και την εναπόθεση των ευθυνών είτε σε τοπικές συγκρούσεις είτε σε ξένες συνωμοσίες.
Ο Μόρσι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα φαίνεται ότι κατανοούν μερικές φορές πως οι Ισλαμιστές πρέπει να αποδείξουν περισσότερα στους Κόπτες της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι υποψήφιοι της Αδελφότητας είχαν τονίσει τη δέσμευσή τους για ισότητα και ασφάλεια για τους Κόπτες, ακόμα και την αποστολή νέων μελών της Αδελφότητας για να περιφρουρούν τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα.
Όταν πέρυσι ξέσπασε μια θρησκευτική μάχη που σκότωσε ένα χριστιανικό, ο Μόρσι απομακρύνθηκε από το σενάριο Μουμπάρακ, στέλνοντας ένα νομικό σύμβουλο για να συναντηθεί με τους Χριστιανούς, καθοδηγώντας τον τοπικό κυβερνήτη να αποζημιώσει τα θύματα και ζητώντας από τον εισαγγελέα να διερευνήσει χωρίς προκαταλήψεις. Αλλά την Κυριακή, πολλοί Κόπτες κατηγόρησαν τον Μόρσι για τη βία. Δεν είναι σαφές πόσο έλεγχο ασκεί ο Μόρσι πρακτικά στην αστυνομία. Έχει κάνει ελάχιστα για να μεταρρυθμίσει τις δυνάμεις που έχουν απομείνει από την εποχή Μουμπάρακ, παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας. Κάποιες απεργίες ανέδειξαν τα προβλήματα, όπως την ευρέως διαδεδομένη ανυποταξία και την έλλειψη εκπαίδευσης στον αποτελεσματικό έλεγχο του πλήθους. Την Κυριακή, φάνηκε να πετούν κάποιες φορές δακρυγόνα τυχαία στη γύρω περιοχή.
Αλλά ακόμη και πριν αρχίσουν οι φασαρίες, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι ο Μόρσι και το κόμμα του είχε αποτύχει να αντιμετωπίσει το σεχταρισμό που οδηγεί στην βία. Μέχρι αργά την Κυριακή, τόσο ο Μόρσι όσο και το κόμμα του φάνηκε να εμπίπτουν στο σχέδιο Μουμπάρακ, καταγγέλλοντας τη βία, αλλά χωρίς να αναγνωρίζουν το πρόβλημα του σεχταρισμού. Αντ ‘αυτού, οι ισλαμιστές άφησαν να εννοηθεί ότι υπήρχε μια συνωμοσία από κάποιο άγνωστο κόμμα, για να προκληθεί σύγχυση μεταξύ των Αιγυπτίων.
Μόνο το βράδυ της Κυριακής, αφού οι συγκρούσεις είχαν υποχωρήσει, ο Μόρσι αναγνώρισε δημόσια το ρόλο της θρησκευτικής επιθετικότητας και δεσμεύθηκε προσωπικά για την προστασία των Κοπτών. «Φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε ο Hossam Bahgat, ιδρυτής της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα.