ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Δίπλα στα πολλά προβλήματα που έχουν νααντιμετωπίσουν οι Τουρκοκύπριοι, με κυριότερα αυτά της οικονομικής κρίσης καιτης αβεβαιότητας στο Κυπριακό, τελευταία προστέθηκε και αυτό τουφανταμενταλισμού με κάποιους κύκλους να θέλουν να επιβάλουν στο κοινό τον ισλαμικότρόπο ζωής. Κάποτε η τ/κ κοινότητα θεωρείτο το προπύργιο του κοσμικού κράτους.Ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησε και εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ,ενώ οι σχέσεις της με τη θρησκεία και τις επιταγές του κορανίου ήταν απόανύπαρκτες μέχρι πολύ περιορισμένες. Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά τηνανάληψη της εξουσίας της Τουρκίας από το φιλοϊσλαμικό κόμμαΔικαιοσύνης-Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, πολλά έχουν αλλάξει. Λειτουργείμεγάλος αριθμός φροντιστηρίων κορανίου, στους μαθητές διανέμονται βιβλίαθρησκευτικού περιεχομένου, εισάγονται θρησκευτικοί λειτουργοί από την Τουρκία,ιδρύονται σχολές και κολέγια Θεολογίας, η κυκλοφορία γυναικών με μαντίλα είναιπλέον συνηθισμένο φαινόμενο, λειτουργούν θρησκευτικά Τάγματα που μπολιάζουν τηνεολαία με οπισθοδρομικές αντιλήψεις και κατηχήσεις, ενώ αλματώδης είναι ηαύξηση των τζαμιών που ανεγείρονται σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό τωνκατεχομένων.
Διανέμονται φυλλάδια με τα οποίακαλούνται τα κορίτσια και οι γυναίκες να μην παρασύρονται από την ακολασία καιαμαρτωλή ζωή και γράφουν «οι μουσουλμάνες δεν πρέπει να βλέπουν ταινίες πορνό,να αποφεύγουν μουσική με σκανδαλιστικό ήχο και το φλερτ, να μην κάθονται στονίδιο χώρο με άνδρες, να μην φορούν ρούχα που τονίζουν τις καμπύλες τους, ταρούχα τους να μην είναι πολύχρωμα για να μην προκαλούν την προσοχή των ανδρών…»Φανατικός διώκτης των οπισθοδρομικών ήταν ο πρώην ηγέτης των Τ/κ ΦαζίλΚιουτσιούκ, ο οποίος έφθασε μέχρι του σημείου να εξαναγκάσει τον γνωστό Σεΐχητης Λεύκας να εγκαταλείψει το νησί. Ο διάδοχός του Ραούφ Ντενκτάς όχι μόνο τονεπαναπάτρισε αλλά είχε μαζί του και πολύ στενές επαφές, ειδικά μετά τον θάνατοτου γιου του Ραϊφ. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ραούφ είχε εγκολπωθεί τοκοράνι και τους ισλαμιστές. Είχε την εντύπωση ότι η στάση του θα βοηθούσεπολιτικά και οικονομικά την τ/κ κοινότητα. Πολιτικά μεν, με το να έχει στοπλευρό του τον κόσμο του Ισλάμ, την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθούσε στοΚυπριακό και να εξασφαλίζει ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας,οικονομικά δε με βοήθεια διαφόρων Ταμείων της Ισλαμικής, όπως της ΙσλαμικήςΤράπεζας Αναπτύξεως, της RΑΒΙΤΑ που διαχειρίζεται τα κονδύλια προς τιςισλαμικές χώρες και κοινότητες. Εκπρόσωπος της Ραμπιτά στα κατεχόμενα ήταν οΙσιλάι Αρκάν, πρώην εκπαιδευτικός και νυν πρόεδρος του ΔΣ του Εβκάφ, ο οποίοςήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της απόφασης για παραχώρηση τηςέκτασης των 200 στρεμμάτων στη Μια Μηλιά για ανέγερση τζαμιού, θεολογικώνσχολείων κ.λπ. Η οργάνωση Ραμπιτά (=δεσμός, σχέση, συνοχή) απασχόλησε τον διεθνήΤύπο μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ με τις μυστικές υπηρεσίες μεγάλωνκρατών να συλλέγουν πληροφορίες για την ηγεσία, στελέχη και οπαδούς της, καθ’ότι συνέδεαν την σαουδαραβική αυτή οργάνωση με την οργάνωση του Οσάμα ΜπινΛάντεν.
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΗΣ
Από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ημεγαλύτερη εφημερίδα των κατεχομένων, η Κίπρις, αφιέρωσε το κύριο θέμα της στηνπαραχώρηση έκτασης 200 στρεμμάτων στη Μια Μηλιά σε θρησκευτικό ίδρυμα, το θέμαδεσπόζει στα τ/κ φύλλα, ενώ απασχόλησε και συνεδρία της ψευδοβουλής (2-2-12) καιτα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν με δριμύτητα την τ/κ ηγεσία με τον«υπουργό» Παι δείας Ντουρούστ να δηλώνει ότι το πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο.
Η έκταση βρίσκεται σε μικρή απόστασηαπό το «Διεθνές» Πανεπιστήμιο Κύπρου και παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση τουΕβκάφ στο Ιδρυμα Επιστημονικής, Ηθικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κύπρου έναντιτου συμβολικού ενοικίου των 45 ευρώ ετησίως, για περίοδο 30 ετών. Σύμφωνα μετον τ/κ Τύπο το ίδρυμα αυτό πρόσκειται στο κόμμα του Ερντογάν, το κόμμαΔικαιοσύνης-Ανάπτυξης και ιδρύθηκε μόλις πριν τρεις μήνες. Νεότερες πληροφορίεςδιαψεύδουν κάθε σχέση με τον Ερντογάν και αναφέρουν ότι πρόκειται για ίδρυματου θρησκευτικού Τάγματος των Νουρτζίδων του θρησκευτικού ηγέτη Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Στο χώρο αυτό θα ανεγερθούντζαμί, θεολογική σχολή και κολέγιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη,αίθουσα διαλέξεων, κολυμβητήριο. Για την παραχώρηση της γης, η διεύθυνση τουΕβκάφ αποτάθηκε στο «Υπουργικό» (25-1-2012) από το οποίο εξασφάλισε τηνέγκριση/αστραπή σε διάστημα μόλις 5 ημερών. Πρόκειται για μια έκταση-φιλέτο.Μόνο για 76 στρέμματα της έκτασης αυτής το εμπορικό Κέντρο Τουρκμόλ Κύπρουπρόσφερε στο Εβκάφ 417.701 στερλίνες ως προκαταβολή και ένα σημαντικό ενοίκιοκατά έτος. Το Κέντρο επρόκειτο να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, αλλά η αίτησή τουαπορρίφθηκε για να ακολουθήσει αυτή του Ιδρύματος προκειμένου να αναγερθεί μηκερδοσκοπικό εκπαιδευτικό συγκρότημα. Λόγω του σάλου που προκλήθηκε με τηνπαραχώρηση της έκτασης, αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο τηςΚερύνειας και να παραχωρηθεί έκταση 10 εκταρίων στο εμπορικό κέντρο γιαανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων, παιγνιδότοπων, εστιατορίων 40.000 τ.μ.προκειμένου να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,μετά πάροδο 30 χρόνων το Ίδρυμα θα μεταβιβάσει τα ακίνητα στο «Υπουργείο»Παιδείας και το Εβκάφ. Εκτός από το εμπορικό κέντρο ενδιαφέρον για τον ίδιοχώρο υπήρξε και από το «Διεθνές» Πανεπιστήμιο Κύπρου, μάλιστα δε, τα τελευταία15 χρόνια το Πανεπιστήμιο υπέβαλε πολλά προφορικά και γραπτά αιτήματα αλλά όλααπορρίπτονταν. Ο Κιουτσιούκ δηλώνει τώρα ότι δεν γνώριζε για το αίτημα αυτό τουπανεπιστημίου. Η υπόθεση θα οδηγηθεί στα «Δικαστήρια». Η μόνη δικαιολογία πουπροβάλλεται από το ΔΣ του Ιδρύματος για την απόρριψη του αιτήματος τουΠανεπιστημίου είναι ότι δεν πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Η απόφαση του «υπουργικού» ξεσήκωσεθύελλα διαμαρτυριών, με τον Κιουτσιούκ να δηλώνει ότι σε πολλά κράτη του κόσμουοι κυβερνήσεις παραχωρούν εκτάσεις γης με συμβολικό ενοίκιο για έργα κοινήςωφελείας, προσθέτοντας ότι στον ίδιο χώρο είναι δυνατόν να μεταφερθούν καιδιάφορα σχολεία της κατεχόμενης Λευκωσίας, όπως το Παιδαγωγικό κολέγιο και τογυμνάσιο «Ρούσο». Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ΜεχμέτΤσακιτζί, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ο Κιουτσιούκ θυσιάζει τα πάντα γιανα διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Το σύνολο της αντιπολίτευσης έκανε λόγο γιαπεσκέσι προκειμένου να σταλούν τα απαιτούμενα μηνύματα στην κυβέρνηση τηςΑγκυρας. Κάποιοι εθνικιστές «βουλευτές» του ΚΕΕ, η συντεχνία των θρησκευτικώνλειτουργών, η εφημερίδα Βολκάν… εξέφρασαν ικανοποίηση.
Το εκπαιδευτικό συγκρότημα θαονομάζεται «Θεολογικό Κολέγιο Χαλά Σουλτάν» και εκτός από κολεγιακό τμήμα θαδιαθέτει νηπιαγωγείο και προδημοτική, δημοτικό, γυμνάσιο, εστίες για αγόρια καικορίτσια. Αντιδράσεις υπήρξαν από το σύνολο των «βουλευτών» της αντιπολίτευσης,από συντεχνίες και οργανωμένα σύνολα καθ’ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι με άμεσοκαι έμμεσο τρόπο καταβάλλεται προσπάθεια επιβολής της Σαρία, εξ ου και έκτασητόσο μεγάλης αξίας παραχωρείται πεσκέσι σε ένα άγνωστο θρησκευτικό ίδρυμα χωρίςιστορία και προσφορά.
Ο σάλος για τα έργα που προγραμματίζειτο Ιδρυμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκε η λειτουργία θεολογικούτμήματος στην Επαγγελματική Σχολή Μιας Μηλιάς, καθώς και η ίδρυση έδραςΘεολογίας σε Πανεπιστήμιο των κατεχομένων (Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής). Με τηνίδρυση της σχολής και του Τμήματος Θεολογίας αποσκοπούν να εκπαιδεύουν στακατεχόμενα ιμάμηδες και μουεζίνηδες.
Ξενοδοχείο με τιςεπιταγές του κορανίου
ΗΓΝΩΣΤΗ στηνΤουρκία εταιρεία ανάπτυξης γης «Μπουλούτ» προσφέρει σε Τούρκους από την Τουρκία(κυρίως φοιτητές και εργάτες) και Τ/κ διαμερίσματα στα κατεχόμενα προς 35.000στερλίνες και με ευνοϊκότατους όρους εξόφλησης, κάτι που εξόργισε τους Τ/κεργολάβους οικοδομών, αφού αντιλαμβάνονται ότι ο τομέας τους οδηγείται πλέον σεκατάρρευση. Η εταιρεία αυτή προτίθεται να ανεγείρει στα κατεχόμενα δύοξενοδοχεία σύμφωνα με τους κανόνες της Σαρία, όπου δεν θα υπάρχει καζίνο καιμπαρ, θα απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη, θα λειτουργούν χωριστές πλαζ γιαγυναίκες και άνδρες. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Τεμέλ Μπουλούτ πρόσκειται στοκόμμα του Ερντογάν και έχει στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό και μέλη τηςκυβέρνησης . Όπως δήλωσε «ο Τούρκος οικογενειάρχης δεν μπορεί να επισκεφθεί τηνΚύπρο λόγω του ότι δεν υπάρχουν “συντηρητικά ξενοδοχεία” . Όπως το νησί τοεπισκέπτονται οι Ρώσοι θα πρέπει να υπάρχει η υποδομή για να το επισκέπτονταικαι οι Άραβες. Υπάρχουν πολλοί στη χώρα μας και στον κόσμο που θέλουν να ζουνσύμφωνα με τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Και στις διακοπές τους επιδιώκουν τοίδιο». Ένα από τα ξενοδοχεία θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία και ένα στηνΚερύνεια. Το ένα θα έχει εμβαδόν 96 στρεμμάτων και το άλλο 130 στρεμμάτων. Σεανταπόδοση της επιλογής των κατεχομένων για μια επένδυση ύψους 500.000 εκατ.δολαρίων η ψευδοκυβέρνηση πρόσφερε -και μάλιστα εντός 24 ωρών- στον Τεμέλ την«ιθαγένεια». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ξενοδοχείο στηνΚερύνεια θα ανεγερθεί στην περιοχή του Αγίου Αμβροσίου.
Πέρσι είχε δημοσιευτεί στον Τύπο τηςΤουρκίας (εφημερίδα Ζαμάν) ότι ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Βιομηχάνων-Επιχειρηματιών Τουρκίας σχεδίαζε να ανεγείρει ξενοδοχείο 500 δωματίων στακατεχόμενα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ισλαμιστών,επιδιώκοντας πελάτες από τις γύρω αραβικές χώρες. Έκτοτε δεν υπήρξαν νεότερεςπληροφορίες.
Αποστολή βιβλίων μεοπισθοδρομικό περιεχόμενο
Προτούξεσπάσει ο σάλος με την έκταση των 200 στρεμμάτων, η Κίπρισλι (27-1-2012)αφιέρωσε το κύριο θέμα της στην αποστολή και διανομή σε σχολεία των κατεχομένων βιβλίωνστα οποία προπαγανδίζονταν θρησκευτικάτάγματα, ενώ σε διάφορες φωτογραφίεςκαι σκίτσα όλα τα κορίτσια φέρουνμαντίλα. Οι ισλαμικοί εκδοτικοί οίκοιτης Τουρκίας έχουν γεμίσει τις βιβλιοθήκες των σχολείων στα κατεχόμενα με ταβιβλία αυτά που αποσκοπούν στην πλύση εγκεφάλου των μαθητών. Πολλά από ταβιβλία έχουν παραποιήσει τη σύγχρονη, κεμαλιστική ιστορία της Τουρκίας, αναφέρονται στη νηστεία τουραμαζανιού, την ανάγκη για ναμάζι (προσευχή), τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ, τηνΗθική, το Κοράνι κ.λπ. Οισυντεχνίες των δασκάλων και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν πορεία προς την «πρεσβεία» όπου διαμαρτυρήθηκαν και άφησαν τα βιβλίαμπροστά στην είσοδο του κτηρίου.
Σύμφωνα μεδημοσίευμα της Κίπρισλι (6-1-2012) στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας έχουνενοικιαστεί πολυκατοικίες όπου προσφέρονται δωρεάν συσσίτιο και φιλοξενία σεάτομα που ακολουθούν τον ισλαμικό τρόπο ζώης.Τα έξοδα καλύπτονται από τον Ισλαμικό Πολιτιστικό Σύνδεσμοκαι από «φιλάνθρωπους» από τηνΤουρκία, χωρίς να κατονομάζονται. Στα κτήρια αυτά, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στο Γκιόνελι και Ομορφίτα,παραδίδονται μαθήματα κορανίου, ενώ δίνονται και διαλέξεις θρησκευτικού περιεχομένου. (Από το σχολικόέτος 2012-13 στα δημοτικά της Τουρκίας εντάσσεται και μάθημα της αραβικής).Σύμφωνα με δημοσιογραφικέςπληροφορίες, τις διαλέξειςπαρακολουθούν και πολιτικοί, καθ’ ότι επενδύουν στις ψήφους των οπισθοδρομικών. Η διείσδυση τωνισλαμιστών στα σχολεία κινητοποίησε τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι με πορείεςκαι συλλαλητήρια κάλεσαν το καθ’ ύλην αρμόδιο «Υπουργείο» να λάβει μέτρα, αφούοι τελειόφοιτοι μαθητές των λυκείων διδάσκονται, εκτός διδακτέας ύλης, τρειςώρες αραβικά, τέσσερις ώρες κοράνι και δύο ώρες θρησκευτικά την εβδομάδα.Δημοσιογράφοι της Γενί Ντουζένπου θέλησαν να συνομιλήσουν μεμαθητές δέχθηκαν πετροβολισμό.
Φιλελεύθερος,12/02/2012