Quantcast
Channel: ΑΚΤΙΝΕΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35855

Ενας άγγελος για τους "γιους του Ασώτου" (π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος)

$
0
0


Το προσωπικό του σύνθημα είναι «η ζωή μαςείναι σύντομη. Ας βιασθούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο». Και η προσευχή του,«Κύριε, μάθε μας να αγαπήσουμε αυτούς που δεν αγαπήθηκαν. Κάνε μας ναυποφέρουμε με τον πόνο των άλλων. Μην επιτρέψεις πια να ευτυχούμε μόνοι μας…Δώσε μας την αγωνία της παγκόσμιας δυστυχίας και φύλαξέ μας από τη λησμονιά τωνάλλων».
Είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο για τηφιλευσπλαχνία του. Με οδηγό τον λόγο του Θεού, θέλει πάντα να κάνει το καλό.Εχει συμβάλει ταπεινά τα τελευταία τριάντα τέσσερα χρόνια στην αποφυλάκισηδεκατεσσάρων χιλιάδων απόρων φυλακισμένων στην Ελλάδα και σε ογδόντα χώρες τωνπέντε ηπείρων, συγκεντρώνοντας περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά τωνποινών τους. Ο λόγος, για τον 80χρονο αρχιμανδρίτη Γερβάσιο, κατά κόσμονΓεώργιο Ραπτόπουλο.

Ο ίδιος δηλώνει παντού ότι νιώθει πληρότητακαι ευτυχία, την οποία μπορεί να μη γνωρίζουν άνθρωποι που ζουν μέσα στη δόξα,στα πλούτη και στις κάθε λογής κοσμικές ανέσεις. Ο πατέρας Γερβάσιος είναι οιδρυτής της Αδελφότητας «Οσία Ξένη», Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένωνκαι Φυγοποίνων, που έχει την έδρα της την Περαία Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στον Αιμιλιανό Γρεβενών το 1931.Είναι ένα από τα πέντε παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. «Για ψωμί τρώγαμεβελανίδια, αλλά, δόξα τω Θεώ, επιβιώσαμε» λέει, όταν θυμάται τα δύσκολα παιδικάτου χρόνια. Ο π. Γερβάσιος είναι από το 1959 διορισμένος τακτικός ιεροκήρυκαςστις ακριτικές μητροπόλεις.
Στις Σέρρες μελετά και ξαναμελετά τον λόγοτου Θεού: «Οταν διαβάζω το Ευαγγέλιο, προσπαθώ να δω τι μπορώ να κάνω εγώπροσωπικά, ώστε να φτάσουν στον κόσμο τα μηνύματά του». Ωσπου μια ημέρα ένα απόαυτά τρυπώνει στο μυαλό του: «Το “εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με” πάντα μεπροβλημάτιζε. Και οο Κύριος, τον Μάρτιο του 1978 μουάνοιξε μια νέα κηρυκτική πορεία, μια πρόσθετη διακονία στην ήδη υπάρχουσαδιακονία μου: πορεία στην περιθωριοποιημένη και συστηματικά αποίμαντη κοινωνίατων κρατουμένων» αναφέρει ο π. Γερβάσιος.
Και η ιδέα πήρε σάρκα και οστά. «Η πρώτηεπίσκεψη έγινε την Κυριακή της Απόκρεω τον Μάρτιο του 1978. Δεκαπέντετουριστικά λεωφορεία με εφτακόσιους πενήντα Σερραίους επισκεφθήκαμε τουςκρατουμένους της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, τους “'ελαχίστους αδελφούς”',όπως τους αποκαλεί ο Χριστός. Αλησμόνητη έχει μείνει εκείνη η Κυριακή. Ο χώροςέχασε την αίσθηση της φυλακής. Ελαμψαν τα πρόσωπα των κρατουμένων, γέλασαν ταχείλη τους. Γεγονός πρωτόγνωρο γι’ αυτούς. Μια κοινωνία ολόκληρη μέσα στον χώροτης φυλακής» θυμάται.
Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν και τα επόμεναδέκα χρόνια και όλο και περισσότερα άτομα συμμετείχαν σε αυτές τις εκδρομές πουπεριελάμβαναν, εκτός από την καθιερωμένη λειτουργία, και ψυχαγωγικές εκδηλώσειςγια τους κρατουμένους αλλά και χρήσιμα δώρα και χρηματικά ποσά για αποφυλάκισηαπόρων κρατουμένων που βαρύνονταν με μικροποινές ή για τα δικαστικά τους έξοδα:«Οι εύποροι εξοφλούν την ποινή τους αμέσως μετά την καταδίκη τους για τοαδίκημα που διέπραξαν. Οι άποροι όμως οδηγούνται στη φυλακή. Την ποινή αυτώντων κρατουμένων εξαγοράζουμε ύστερα από έγγραφο της κοινωνικής υπηρεσίας τηςφυλακής, η οποία γνωρίζει την οικογενειακή τους κατάσταση και την αδυναμία τουςνα εξαγοράσουν την ποινή τους μόνοι τους» λέει ο λαμπρός κληρικός.
Το 1985, η Διακονία Αποφυλάκισης ΑπόρωνΚρατουμένων και Φυγόποινων εντάχθηκε στους τομείς της Αδελφότητας «Η ΟσίαΞένη», την οποία είχε ιδρύσει από το 1966 ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος. Από το1989 οι επισκέψεις επεκτάθηκαν σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας. Αυτή ήταν και ηαρχή μιας μακράς πορείας που συνεχίζει επί τριάντα τέσσερα χρόνια και φθάνειέως τις φυλακές των πέντε ηπείρων.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΤΟΡΣΙΠ «ΘΑΝΑΣΗΣ»
Η αρχή των επισκέψεων σε φυλακές τουεξωτερικού έγινε το 1999 στην Αίγυπτο, όπου τον κάλεσαν οι τρεις καταδικασμένοιεις θάνατον διά αγχόνης Ελληνες ναυτικοί του μότορσιπ «Θανάσης» που κρατούντανστις φυλακές Ελ Κανάτερ της Αιγύπτου, οι Κώστας Καστανιάς, Τάσος Κοντογιάννηςκαι Νίκος Ζεγγελίδης. Ο π. Γερβάσιος δεν έπαψε να βρίσκεται στο πλευρό τωντριών ναυτικών και να τους στηρίζει μέχρι τέλους.
Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις σε χώρες τωνΒαλκανίων, της Ευρώπης και όχι μόνον, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, οιΗΠΑ, η Μαδαγασκάρη, η Κύπρος, κ.ά. Ο δε κατάλογος των αποφυλακισθέντων είναιακόμα πιο μακροσκελής και εντυπωσιακός: από την Αγγλία μέχρι το Πακιστάν καιάλλες χώρες της Ασίας, την Τουρκία, την Τσετσενία, την Αμπχαζία, το Ιράν, τοΙράκ, την Παλαιστίνη, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία, χώρες της Αφρικήςκαι της Ασίας.
Επειτα από τόσα χρόνια πια, οι άποροικρατούμενοι έχουν μάθει για τη Διακονία και αναζητούν τη βοήθειά της. Τααιτήματα που λαμβάνουν καθημερινά στα γραφεία στην Περαία Θεσσαλονίκης είναιεξακριβωμένα από την κοινωνική υπηρεσία της κάθε φυλακής. Στη συνέχεια, η Διακονίααποστέλλει τα χρήματα μέσω τραπέζης και έτσι δρομολογείται η διαδικασία.
Τα περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ για τηνεξαγορά των ποινών απόρων κρατουμένων έχουν συγκεντρωθεί κυρίως από συνεισφορέςαπλών ανθρώπων, διαβεβαιώνει ο γέροντας Γερβάσιος.
«Οι απλοί άνθρωποι, οι φτωχοί, είναι αυτοίπου κυρίως βοηθούν το έργο μας» τονίζει και προσθέτει: «Παίρνουμε και μεγάλεςπροσφορές, αλλά αυτές είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Με συγκινεί αφάνταστα, γιαπαράδειγμα, η πράξη κάποιας ανώνυμης κυρίας από τηΘεσσαλονίκη που καταθέτει κάθε μήνα δύο ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τηςαδελφότητας».
Ο πατήρ Γερβάσιος ταξιδεύει παντού όπου τονζητούν. Σε μια επίσκεψή του στη Μαδαγασκάρη το 1999 σε μια φυλακή δυόμισιχιλιάδων κρατουμένων, στους οποίους οργάνωσε γεύμα και μοίρασε δέματα, ο π.Γερβάσιος συγκλονίστηκε όταν κατάλαβε ότι οι άνθρωποι δεν είχαν φάει κρέας γιαείκοσι χρόνια. Ταξίδεψε μέχρι τη Ρωσία για να βρεθεί στην κεντρική φυλακή τηςΜόσχας με τη θερμοκρασία στους -32 βαθμούς και να μοιράσει δέματα στουςκρατουμένους, τα οποία συσκευάστηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα. Ηταν μεγάλη η χαράτου για την πρώτη αποφυλάκιση που πέτυχε η Διακονία στη Ρωσία ενός νέου είκοσιεπτά ετών.
Θυμάται σχεδόν μία-μία τις περιπτώσειςξεχωριστά σαν να τον έχουν σημαδέψει. Η ικανοποίησή του είναι μεγάλη και για τογεγονός ότι συνέβαλε στο να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου για τουςκρατουμένος. Με χαρά διαπιστώνει όλο και περισσότερες προσπάθειεςευαισθητοποίησης του κόσμου τοπικά από διάφορες μητροπόλεις της Ελλάδας,καλώντας τους πιστούς να δίδουν το «παρών» με επισκέψεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα.
«Θα είμαι ευτυχής, και τούτο το λέω στουςκρατουμένους κάθε φυλακής, αν η καρδιά μου χτυπήσει τον τελευταίο της χτύποστις επισκέψεις μου αυτές σε κάποια φυλακή»!
Η περίπτωση Πάσσαρη
Αισθήματα συμπόνιας δεν παύει να τρέφει καιγια τον περιβόητο κακοποιό Κωνσταντίνο Πάσσαρη: «Ηξερα όσα γνωρίζανε και όλοιοι Ελληνες. Πολλά τα αδικήματά του, περίπτωση όμως να μην ανταποκριθώ στοκάλεσμά του δεν υπήρχε. Είναι και ο κρατούμενος αυτός ένα απολωλός πρόβατο,είπα. Την πρώτη φορά, η εξομολόγηση κράτησε μιάμιση ώρα. Εξω από τοεξομολογητήριο, τέσσερις κουκουλοφόροι με προτεταμένα τα αυτόματά τους, μαζίτους και ο διευθυντής της φυλακής, μας περιφρουρούσαν.
Είναι κατάδικος και η Δικαιοσύνη δίκαια τονκαταδίκασε, δεν παύει όμως να είναι παιδί του Θεού. Και σε αυτά τα πεσμέναπαιδιά του Θεού η Εκκλησία μας δίνει την ευκαιρία με τις επισκέψεις τωνκληρικών για μετάνοια, να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν των ΑχράντωνΜυστηρίων. Ας μην ξεχνάμε ότι και στην καρδιά τού πιο μεγάλου εγκληματίαυπάρχει πάντα η σπίθα της ανθρωπιάς. Με εξορμήσεις που κάνουμε στις φυλακέςαυτό πράττουμε: προσπαθούμε να ανάβουμε αυτές τις σπίθες των κρατουμένωνσυνανθρώπων μας».
Θεάρεστο έργο
Η Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένωνκαι Φυγοποίνων συμπαραστέκεται όχι μόνο στους κρατουμένους αλλά και στιςοικογένειές τους, δίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και υποτροφίες στα παιδιάτους για να σπουδάσουν.

Για όσους επιθυμούν να συνδράμουν το έργο της Διακονίας Αποφυλακίσεως ΑπόρωνΚρατουμένων και Φυγοποίνων υπάρχει λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.Στοιχεία επικοινωνίας με την Αδελφότητα «Οσία Ξένη»: T.Θ. 10147, 54110Θεσσαλονίκη, τηλ.: 23920-25866, φαξ: 23920-25391, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@diakonia-filakon.gr.
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ

Viewing all articles
Browse latest Browse all 35855

Trending Articles