Με μπαράζ ενστάσεων αλλά και προσφυγών στηΔικαιοσύνη αντέδρασαν εκατοντάδες δάσκαλοι που πήραν μέρος στο μεγαλύτερο...σίριαλ επιλογής σχολικών συμβούλων που παρακολούθησε ποτέ η εκπαιδευτικήκοινότητα. Σε λάθος χρόνο -αφού για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότηταςπροηγήθηκαν οι επιλογές διευθυντών εκπαίδευσης και διευθυντών σχολείων και μεθερινή μεθόδευση τέθηκαν εκτός μάχης περίπου οι μισοί υποψήφιοι-, το σίριαλ τηςεπιλογής των σχολικών συμβούλων έριξε αυλαία υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του«κοινού».
«Ευτυχώς» που από την άγρια σφαγή υποψηφίωνμε βαριά βιογραφικά και πλούσια προσόντα γλίτωσαν οι σύμβουλοι της Α.Διαμαντοπούλου, η ευρέως γνωστή δασκάλα Ελένη Μπούντα και ο λιγότερο γνωστόςΓιάννης Κατσαρός. Με ιδιαίτερη αγωνία το «κοινό» του σίριαλ παρακολούθησε τηδύσκολη διάσωση της κ. Μπούντα, η οποία τελικώς επελέγη παρότι δεν διαθέτειούτε δεύτερο πανεπιστημιακό πτυχίο ούτε πτυχίο ξένης γλώσσας ούτε κανδιοικητική εμπειρία. Αρίστευσε όμως στη συνέντευξη, όπως άλλωστε αναμενόταν γιατην υπουργική σύμβουλο, η οποία τεκμηρίωσε αποτελεσματικά την αρχική άρνηση τηςυπουργού Παιδείας να δώσει το πράσινο φως για το «τυπωθήτω» στο βιβλίο Ιστορίαςτου Γιάννη Κολιόπουλου που θα αντικαθιστούσε στην ΣΤ' Δημοτικού το περιβόητοεγχειρίδιο της Μαρίας Ρεπούση. Διόλου τυχαία, η ίδια σύμβουλος είχε κερδίσειεπαξίως περίοπτη θέση σε παλαιότερο πρωτοσέλιδο του «ΤτΚ» με αφορμή εισήγησηστην προϊσταμένη της υπουργό για πλήρη κατάργηση των βιβλίων στην τεχνικήεκπαίδευση.
Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σφαγήυποψήφιων σχολικών συμβούλων ήταν οι ρυθμίσεις του νέου συστήματος επιλογής,που επέτρεψαν να προσαρμόζονται κατά περίπτωση μέτρα και σταθμά. Με όχημα τηρύθμιση για τη συνάφεια των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με τιςΕπιστήμες της Αγωγής ή τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης, κόπηκαν από τη μοριοδότησηεμφανώς «συναφή» διδακτορικά, ενώ μοριοδοτήθηκαν τίτλοι χωρίς συνάφεια.
Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις συνέβη τοπρωτοφανές να μοριοδοτηθούν διπλά μεταπτυχιακό και διδακτορικό παρά τη σαφήπρόβλεψη του νόμου που ορίζει να μοριοδοτείται μόνο το ανώτερο πτυχίο. Όπως μαςεπισήμανε αποτυχών υποψήφιος, «είναι σαν να μοριοδοτείται κάποιος χωριστά γιατο "Lower" και για το "Proficiency"».
Σωρεία διαμαρτυριών προκάλεσε και η εφαρμογήτης μοριοδότησης του συγγραφικού έργου. Σύμφωνα με τον αιρετό εκπρόσωπο τωνδασκάλων στο ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη, «κύριο ρόλο στη μοριοδότηση τουσυγγραφικού έργου έπαιξε η ποσότητα και όχι η ποιότητα». Από τους 563δασκάλους, 153 νηπιαγωγούς και 77 υποψηφίους Ειδικής Αγωγής που συμμετείχαντελικά στη διαδικασία (και αφού προηγουμένως είχαν αποκλειστεί 575 δάσκαλοι πουανέλαβαν καθήκοντα διευθυντών σχολείων), ενστάσεις υπέβαλαν οι 362 από αυτούςγια 617 λόγους. Οι 203 αναφέρονταν στη μοριοδότηση του συγγρα φικού έργου καιοι 91 στη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών.
ΠΗΓΗ: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ gmanoli@e-typos.com