Στη Ρωσία απαγορεύθηκαν οριστικά τα βιβλία τουιδρυτή της Σαϊεντολογίας Ρον Χάμπαρντ. Προ ημερών το περιφερειακόδικαστήριο της Μόσχας με έδρα την πόλη του Σιόλκοβο επιβεβαίωσε τη νομιμότητατου χαρακτηρισμού τους ως εξτρεμιστικών.
«Αυτή είναι μια πολύσωστή και καίρια λύση», εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνήτης Ρωσίας» ο πρόεδρος της νομικής επιτροπής προστασίας των δικαιωμάτων και τηςαξιοπρέπειας της προσωπικότητας, που λειτουργεί υπό το Ρωσικό Σύνδεσμο τωνΚέντρων Μελέτης των θρησκειών και αιρέσεων Αλεξάντρ Κορελόφ:
Ταβιβλία του Ρον Χάμπαρντ αποτελούν την ιδεολογική βάση της αίρεσης τηςΣαϊεντολογίας. Αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες αιρέσεις, η οποία δρα στοέδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δραστηριότητές της προκαλούν σημαντική βλάβηστη δημόσια υγεία και οδηγούν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι στερούνται τηςλογικής και συχνά και της ίδιας της ιδιοκτησίας τους. Κρίνοντας από μια σειράγνωρισμάτων η οργάνωση αυτή καταστροφικό χαρακτήρα. Είναι αναμφίβολο ότι ταέργα του Χάμπαρντ, που θεμελιώνουν τη δική του διδασκαλία, είναι επικίνδυνα.Παρόμοια φιλολογία είναι απαραίτητο να απαγορεύεται και να αποσύρεται από τηδημόσια κυκλοφορία.
Πάντως η απόφαση τουπεριφερειακού δικαστηρίου της Μόσχας δεν φαίνεται σε όλους δίκαιη. Η απόφασηαυτή παραβιάζει τα δικαιώματα των πιστών, παρά το γεγονός ότι το ρωσικό Σύνταγμαεγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας, της ελευθερίας της σκέψηςκαι της συνείδησης και το δικαίωμα στην προστασία έναντι των διακρίσεων γιαθρησκευτικούς λόγους, λέει ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευθυντήςτου Ινστιτούτου Ανάπτυξης της Ελευθερίας της πληροφόρησης Ιβάν Παβλόφ:
Κάθεαπόπειρα να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε θεωρία ως απαγορευμένη και να περιοριστείη πρόσβαση σε αυτή αποτελεί σύμπτωμα ανωριμότητας από δημοκρατική άποψη,μισαλλοδοξία για κάθε διαφορετική σκέψη. Στα ράφια πρέπει να απαγορεύεται ναυπάρχει μόνο ό,τι προκαλεί όχι κάποια φανταστικά και υποθετικά, αλλά πραγματικήβλάβη στην υγεία των πολιτών, στην ασφάλεια της κοινωνίας. Και στην περίπτωσήμας, δυστυχώς, το ζήτημα του πόσο πραγματική είναι η βλάβη υποχωρεί σε δεύτεροεπίπεδο.
Η διδασκαλία τουΧάμπαρντ, όπως και οι αιρέσεις συνολικά, άρχισαν να διαδίδονται δραστήρια στηΡωσία αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίαςτου ’90. Σήμερα ο αριθμός των αιρετικών στη χώρα πλησιάζει το ένα εκατομμύριο.Και μιλάμε μόνο για όσους δεν κρύβουν την προσήλωσή τους σε κάποια σέκτα.Έχοντας επίγνωση της απειλής από τις μη παραδοσιακές παραθρησκευτικέςοργανώσεις, οι Αρχές της χώρας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τηνκαταπολέμηση των σεκτών. Ειδικότερα απότο Σεπτέμβριο του 2012 στο πρόγραμμα των σχολικών μαθημάτων θα εμφανιστεί ένανέο «Βασικές αρχές του θρησκευτικού πολιτισμού και της κοσμικής ηθικής». Κατάτη γνώμη των ειδικών είναι σήμερα απαραίτητος όχι μόνο για να γνωρίσουν οι μαθητέςτις επιταγές της παραδοσιακής πίστης, αλλά και για να προστατευθούν από το ναπέσουν στα δίχτυα των μη παραδοσιακών οργανώσεων. Πέραν αυτώνδημιουργούνται και κυβερνητικά κέντρα αποκατάστασης και βοήθειας στα θύματα τωναιρέσεων.