Οι απορίες που προκύπτουν από το βούλευμα του ΣυμβουλίουΕφετών, με το οποίο κρίνεται προφυλακιστέος ο ηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπεδίου.
Κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηγούμενος της Ι. Μ.Βατοπεδίου Εφραίμ, από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο κλήθηκε να κρίνει τηδιαφορά γνώμης ανακρίτριας και εισαγγελέα.
Όπως είναι γνωστό, η ανακρίτρια κ. ΕιρήνηΚαλού είχε προτείνει την προφυλάκιση του ηγούμενου, ενώ ο εισαγγελέας κ. ΠαναγιώτηςΜατζούνης έκρινε ότι αντί της προφυλάκισης, να επιβληθούν περιοριστικοί όροι(απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικότμήμα) καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.
Το Συμβούλιο Εφετών τελικά τάχθηκε υπέρ της γνώμης τηςανακρίτριας, και κατόπιν τούτου ο ηγούμενος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Δενέγινε ακόμη γνωστό το σκεπτικό της απόφασης, αλλά προκειμένου να προφυλακισθείκάποιος πρέπει να τέλεσε ειδεχθές έγκλημα, να είναι υπαίτιος φυγής, αλλά καιύποπτος τέλεσης νέων παρόμοιων εγκλημάτων.
Δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά ως προς τηνπροφυλάκιση, διότι δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί η πιθανότητα φυγής του ηγούμενουστο εξωτερικό, αφού μόλις προχθές επέτρεψε μετά από πολυήμερη επίσκεψή του στηΡωσία. Ο ύποπτος φυγής, πρέπει να είναι ανόητος για να επιστρέφει δίπλα στουςδιώκτες του, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει ασφαλής σε μοναστήρι της Ρωσίας,μετά μάλιστα από την πολύωρη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ.Πούτιν, στην κατοικία του τελευταίου.
Και αυτή η συνάντηση έχει τη σημασία της στο διπλωματικόπεδίο, διότι φέρει τον πρόεδρο μιας μεγάλης Δύναμης να συναντάται τακτικά μεκατηγορούμενο ύποπτο για τέλεση νέων εγκλημάτων, και μάλιστα να εκφράζεται μεθερμά λόγια υπέρ αυτού. Δεν μπορεί φυσικά να υποστηριχθεί, ότι η ρωσικήΠρεσβεία στην Αθήνα δεν έχει τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης και δεν ενημέρωσεκατάλληλα την κυβέρνησή της. Η αιχμή επομένως, με την απόφαση προφυλάκισης,στρέφεται και εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης.
Αλλά και το θέμα κρίσης του ηγουμένου ως ύποπτου τέλεσηςνέων παρόμοιων εγκλημάτων, δημιουργεί κι αυτό απορίες, διότι αυτού του είδουςτα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, απαιτούν συνέργεια πολιτικών προσώπων.Τότε όμως, κατηγορήθηκαν πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ. (ιδιαίτερα οι κ.κ. Ρουσσόπουλοςκαι Αγγέλου) τα οποία δεν έχουν σήμερα καμιά πρόσβαση σε κυβερνητικά γραφεία.Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι το Συμβούλιο Εφετών έχει τη γνώμη ότι και πρόσωπα τηςπαρούσας κυβέρνησης μπορούν να εμπλακούν σε παρόμοια υπόθεση, με τον ηγούμενοΕφραίμ εκτός της φυλακής;
Θα αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης και θα επανέλθουμεσ’ αυτό το θέμα, ελπίζοντας ότι δεν θα επαληθευθούν σενάρια που κάνουν λόγοπερί απόπειρας «αποχριστιανισμού», αλλά και αποφυγής σχέσεων με ό,τι αφορά τηΡωσία, λόγω επικινδυνότητας! Όπως και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, πώςσυμβαίνει να αφήνονται ελεύθεροι κατηγορούμενοι, αμέσως μετά να διατάσσεται ησύλληψή τους και αυτοί να συλλαμβάνονται τυχαία σε άλλες χώρες.
Ο Μακεδών