ΜητροπολίτηςΜεσσηνίας «το τρεις εξαμαρτείν»
τουΝίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου, Διευθυντή Σύνταξης του«ΕΡΩ»
ΟΣεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αν και νέος ιεράρχης, δενείναι η πρώτη φορά που απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα και γίνετε ο μεγάλοςπρωταγωνιστής των γνωστών «μεγαλόσχημων» ΜΜΕ, που δεν χάνουν την ευκαιρία ναπλήξουν όσο μπορούν περισσότερο την εκκλησία και την Ορθοδοξία. Με τις άνευπροηγούμενου σε βιαιότητα δηλώσεις του κατά της απόφασης της Ιεραρχίας νασυμπαρασταθεί σε ένα φυλακισμένο ηγούμενο μιας από τις ιστορικότερες καιμεγαλύτερες μονές του αγίου Όρους, έγινε για άλλη μια φορά ο πρωταγωνιστής όλωνόσων προσπαθούν να καταρρακώσουν το κύρος της ελληνικής εκκλησίας και νασυμβάλουν στην από καιρό αρχομένη εκστρατεία αποκαθήλωσης κάθε ιερού και οσίουπου κράτησε αυτόν τον τόπο σε υπόσταση επί πολλούς αιώνες.
Ο Σεβασμιότατος είχε γίνει γιαπρώτη φορά γνωστόςστο πανελλήνιο λίγο μόλις καιρό μετά την κοίμηση του μακαριστού Χριστόδουλου,κατά την τότε έναρξη των διαδικασιών της εκλογής νέου αρχιεπισκόπου. Ναθυμίσουμε τότε τα γεγονότα. Την θέση του αρχιεπισκόπου διεκδικούσε με μεγάλεςπιθανότητες εκλογής, ο Σεβασμιότατος Σπάρτης, Ευστάθιος. Ξαφνικά τότε οΣεβασμιότατος Μεσσηνίας «τάραξε τα νερά» βγάζοντας στην επιφάνεια ένα «μεγάλοσκάνδαλο» κατά του Σπάρτης. Ο Μεσσηνίας κατήγγειλε τότε τον ΣεβασμιότατοΣπαρτής ουσιαστικά για τραμπουκισμό σε βάρος του, καθώς, , όπως ισχυρίστηκε,τον εκβίαζε για να τον υποστηρίξει στην εκλογή του σαν αρχιεπίσκοπο. Όπως είναιφυσικό, η κοινή γνώμη είχε εκπλαγεί με τα καταγγελθέντα από το ΜητροπολίτηΜεσσηνίας, ο οποίος συνέταξε και γραπτή καταγγελία που έγινε διά δελτίου Τύπουαπό το κανάλι του Alpha μετά τον Εσπερινό της εορτής της Υπαπαντής. Ο κ.Χρυσόστομος τόνισε χαρακτηριστικά τότε ότι, «δεν μπορεί η Ιεραρχία να οδηγηθείμε αστυφυλακίστικες και χωροφυλακίστικες μεθόδους στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου».Ανέφερε επίσης: «Είμαι πάρα πολύ ενοχλημένος εδώ και πολύν καιρό, και μετοπικούς παράγοντες οι οποίοι φαίνονται (ή «φέρονται» -δεν ακούστηκε ευκρινώς)ότι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Αγίου Σπάρτης και γυρίζουν δεξιά καιαριστερά μέσα στις εφημερίδες και γράφουν ασύστολα ψεύδη».
Περιττό να πούμε ότι οι συκοφαντικές αυτές καταγγελίες έγειραναποφασιστικά την πλάστιγγα στην εκλογή του Σεβασμιότατου Ιερώνυμου στην θέσητης αρχιεπίσκοπου. Κάνεις δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η στάση της εκκλησίας στηνσημερινή οικονομική και κυρίως εθνική κρίση, αν την θέση αυτή την κατελάμβανε οΣπάρτης. Το φοβερό όμως στην περίπτωση αυτής της συκοφαντικής καταγγελίας,είναι ότι οι ανακρίσεις και οι έρευνες που έγιναν στην συνέχεια από τις νόμιμεςαρχές απέδειξαν ότι όλα ήταν μια μυθοπλασία του Σεβασμιότατου Μεσσηνίας που μεαυτό τον «μη κανονικό», για να μη πούμε κάτι χειρότερο, κατάφερε να βγάλειαρχιεπίσκοπο της αρεσκείας του. Είναι το λιγότερο κρίμα η εκλογή του ηγέτη τηςελληνικής εκκλησίας να γίνετε με βάση διάφορες συκοφαντίες. Είναι ενδεικτικόότι στη συνέχεια ο Μεσσηνίας «τα μάζεψε», ενώ ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας καιΣπάρτης, Ευστάθιος, δήλωσε τότε χαρακτηριστικά: «Έχω πληγωθεί... όλη η ιστορίααυτή είναι θεμελιωμένη σε ψέμα».
Την δεύτερη φορά που έκανε πάλι σοβαρό ατόπημα οΣεβαστότατος ήταν το καλοκαίρι του 2010. Τότε με μια αποκαλυπτική και συγχρόνωςκαυστική επιστολή ο Σεβασμιότατος Κυθήρων, Σεραφείμ, κατήγγειλε τον Μεσσηνίαςγια σοβαρή εκκλησιολογική παρέκκλιση, ότι δηλαδή υποστηρίζει πως υπάρχει διαίρεσητων εκκλησιών αφού προϋπήρξε το σχίσμα του 1054. Το γεγονός ότι έναςΣεβασμιότατος της Ορθόδοξου ελληνικής εκκλησίας υποστήριξε ότι υπάρχει διαίρεσητων εκκλησιών, αυτομάτως απορρίπτει την μοναδικότητα της μόνης αγίας,καθολικής, αποστολικής και Ορθοδόξου εκκλησίας. Σύμφωνα με το Πιστεύω, υπάρχειμια αγία καθολική και αποστολική Ορθόδοξη εκκλησία και δεν νοείται να υπάρχουνδυο εκκλησίες διότι έτσι αναιρείτε το ίδιο το Πιστεύω. Προκλήθηκε σάλος από τιςδηλώσεις αυτές του Μεσσηνίας και μάλιστα στο θέμα παρενέβη ο έγκριτος καθηγητήςτης Θεολογικής, κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο οποίος με δυο τεκμηριωμένεςεπιστολές κατακεραύνωσε τις αντορθόδοξες θέσεις του Σεβασμιωτάτου ΜητροπολίτουΜεσσηνίας, κ. Χρυσοστόμου. Το θέμα πήγε να πάρει έκταση, αλλά ο Σεβασμιότατος Μεσσηνίαςπροφανώς αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο στην διένεξηγιατί θα εκτίθετο ανεπανόρθωτα, τελικά προτίμησε να σωπάσει παρά την έντονηκριτική που δέχτηκε από τον κ Τσελλεγίδη.
Τώρα ο ίδιος Σεβασμιότατος έρχεται για άλλη μια φορά να προκαλέσει θόρυβο, προς μεγάληευχαρίστηση όλων των προβοκατόρικων ΜΜΕ που έσπευσαν να κάνουν τις πραγματικάέντονες δηλώσεις του κατά του Εφραίμ και τις Ιεραρχίας, κύριο θέμα των δελτίωνειδήσεων τους. Αλήθεια μπορεί ο Σεβασμιότατος να γίνετε κάθε φορά ο ήρωας τωνκεντρικών δελτίων ειδήσεων, αλλά κάποτε θα πρέπει να συλλογιστεί σοβαρά ποιαείναι η εικόνα που αποδίδει στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο. Οι ευθύνες ενόςΕλληνορθόδοξου ιεράρχη στην σημερινή εποχή είναι πολύ μεγάλες. Ζούμε σε πολύκρίσιμους καιρούς και όλοι θα κριθούμε μηδενός εξαιρουμένου. Το να κερδίζειςτις εντυπώσει προκαλώντας «ανήκεστο βλάβη» στο κύρος και του αγίου Όρους, αλλάκαι της ελληνικής εκκλησιάς, σίγουρα δεν θα πρέπει να περάσει έτσι. Οισυγκυρίες και οι ανάγκες των καιρών είναι πολύ σκληρές και ο καθείς θα δώσειτον απολογισμό του στην ιστορία.